Dünya

Bilim insanları uyarıyor: Fazla düşünmek sinir ve strese neden oluyor

06 Ağustos 2024 13:32

T24 Dış Haberler

Bilim insanları, çok fazla düşünmenin beyni zorladığı, stres ve öfkeyi körüklediği konusunda uyarıyor.

Yapılan bir araştırma, yoğun zihinsel çaba sarf ederken hızla strese girdiğimizi ve sinirlendiğimizi ortaya koydu.

Düşünmenin Tatsızlığı (The Unpleasantness of Thinking) adlı araştırma, 29 ülkede 4 bin 670 kişinin katıldığı 170 çalışmayı analiz etti. Araştırma, insanların çok zor işler yaptıkları sırada yüksek sinir bozukluğu ve öfke duygusu taşıdıklarını ortaya koydu.

Hollanda'daki Radboud Üniversitesi'nde araştırmacı olan Dr. Erik Bijleveld, Psychological Bulletin dergisinde şunları söyledi: "Ana bulgumuz, zihinsel çabanın olumsuz duygularla güçlü bir şekilde ilişkili olduğudur. Bu ilişkiyi, deneyimli profesyoneller ve üniversite eğitimi almış kişiler de dahil olmak üzere her tür görevde ve her tür popülasyonda bulduk." dedi

Çalışmalara sağlık hizmetleri ve askeri personel, üniversite öğrencileri ve sporcular gibi toplumun her kesiminden insanların dahil edildiği, katılımcılara yeni teknolojiler öğrenmek, golf vuruşları yapmak ya da oyun oynamak gibi çeşitli görevler verildiği rapor edildi. 

Bijleveld, "İnsanların önemli ölçüde zihinsel çaba sarf etmeleri gerektiğinde, onları desteklediğinizden veya ödüllendirdiğinizden emin olmanız gerekir." diyerek yoğun çalışmanın insanları kötü etkilememesi için işverenlere tavsiyede bulundu.

 

"
"