Dünya

Biden bir günde herkesi karıştırdı: Zelenski'ye Putin, yardımcısı Harris'e Trump dedi

Gaflar, ABD Başkanı'nın sağlık durumu hakkındaki tartışmaları büyüttü; Trump'ın eline yeni koz verdi

12 Temmuz 2024 07:22

T24 Dış Haberler

Zihinsel sağlığının ABD Başkanlığı için yeterli olup olmadığı tartışmaları ABD'nin bir numaralı gündemi olan Joe Biden, aynı gün içinde Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski'yi ülkesini işgal eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le, Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i de Cumhuriyetçi rakibi ve eski Başkan Donald Trump'la karıştırdı. 

Adaylıktan çekilmesi ve Demokrat Parti'nin Kasım 2024 seçimlerine başka bir adayla gitmesi için çağrılar artarken Washington'daki NATO zirvesinde dinç ve sağlıklı bir lider imajı çizmek Biden için çok önemliydi. Ancak Biden, zirvenin son günündeki imza töreninde çevresi NATO liderleriyle doluyken gaf yaptı. 

Konuşmasını bitirip kürsüyü Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'ye devretmeye hazırlanan Biden, "Şimdi sözü Ukrayna Devlet Başkanı'na vermek istiyorum, kendisi kararlı olduğu kadar cesur da" dedi. 

Biden ardından Ukrayna liderini takdim ettiği sırada, "Hanımlar beyler, Devlet Başkanı Putin!" diye gaf yaptı. 

Biden'ın gafının Avrupalı liderlerin kafasını karıştırdığı görüldü. Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Rus liderin adının anılmasının ardından şaşkınlıkla kafalarını çevirirken bazı Avrupalı liderler şaşkın şekilde alkışladı. 

Hatasını fark eden Biden, "Devlet Başkanı Putin! Devlet Başkanı Putin'i yeneceğiz. Devlet Başkanı Zelenski. Putin'i yenmeye o kadar odaklanmış durumdayım ki" dedi. 

Zelenski, konuşmasında Biden'ın gafına değinmedi. 

Biden, ilerleyen saatlerde Washington'da düzenlediği basın toplantısında Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e de "Trump" diye hitap etti. Perşembe günü düzenlenen bu basın toplantısında Biden'ın Demokrat Parti'ye önceden planlanmamış bir etkinlikte de sorun yaşamayacağını göstermesi hedefleniyordu. 

Ancak Biden'ın bir gün içinde yaptığı ikinci büyük, tartışmaları daha da ateşlendirdi.

Biden, "Eğer Başkan Yardımcısı Trump'ın başkanlık yapabilecek kalifiye olduğunu düşünmeseydim onu başkan yardımcısı seçmezdim" dedi. 

Donald Trump ve ekibi, sosyal medyadan Biden'ın basın toplantısında zorlandığı anlardan klipler paylaştı. 

"
"