Politika

Beştepe, Okluk ve Ahlat’taki sarayların maliyeti ortaya çıktı: 3,3 milyar TL

28 Ağustos 2024 10:19

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ana muhalefet partisi CHP arasında "gösteriş" tartışmaları yaşanırken, AKP iktidarları döneminde Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Okluk Yazlık Sarayı ve Ahlat Sarayı'nın toplam 3,3 milyar TL’ye inşa edildiği ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malazgirt Zaferi'nin 953'üncü yıldönümü etkinliklerine katılmak için gittiği Bitlis'te 25 Ağustos'ta yaptığı konuşmada, muhalefeti eleştirdi. Türkiye’nin, “Yokluk ve yoksullukların olduğu eski günleri geride bıraktığını” savunan Erdoğan, CHP yöneticilerini de "Gösteriş müptelası elitistler" olarak tanımladı. Erdoğan'ın sözlerine CHP'den gelen yanıt, büyük tartışmalara neden oldu.

Birgün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre; Erdoğan’ın muhalefete yönelik sözlerinin ardından gözler, AKP iktidarlarında inşa edilen saraylara çevrildi. Yalnızca Beştepe, Okluk ve Ahlat'taki sarayların açıklanan resmi maliyetinin 3,5 milyar TL’ye dayandığı belirlendi.

Bin odalı saray

Ankara'da Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisine inşa edilen Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, yüksek maliyetiyle dikkati çekti. Toplam bin odası bulunan sarayın, 1 milyar 370 milyon TL’ye inşa edildiği açıklandı. Ancak muhalefet, 1,3 milyar TL’lik açıklanan resmi maliyetin gerçeği yansıtmadığını, Saray’ın kamuya toplam 4 milyar 856 milyon TL’ye mal olduğunu iddia etti.

"Salda'dan kum çekildi" iddiası

Cumhurbaşkanlığı için Marmaris’te çok sayıda ağaç kesilerek inşa edilen Okluk Sarayı'nın maliyeti de dikkati çekti. 2023 yılının sonuna kadar 685 milyon 500 bin TL harcanan Okluk Sarayı’nın proje tutarı, 2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programı’nda 725 milyon 362 bin 738 TL olarak güncellendi. Yazlık Saray’ın plajı, Salda Gölü'nden çekildiği öne sürülen kum ve çakılla dolduruldu.

Bitlis’e inşa edilen Ahlat Köşkü de para yuttu. Kışlık Saray’ın ilk açıklanan 662 milyon 400 bin TL’lik toplam maliyeti, 1 milyar 219 milyon 901 bin TL’ye yükseldi. Sarayın ancak 2026 yılında tamamlanacağı öngörüldü.

 

"
"