Gündem

Batı Şeria'da öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi’nin naaşı Türkiye'ye ulaştı

Eygi'nin naaşı, İzmir'de düzenlenen bir törenle karşılandı

13 Eylül 2024 06:32

Güncelleme: 13 Eylül 2024 13:26

T24 Haber Merkezi

İşgal altındaki Batı Şeria'daki yerleşim karşıtı eylem sırasında İsrail güçleri tarafından öldürülen Türk asıllı ABD vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi'nin naaşı Tel Aviv'den Bakü'ye nakledildi. Eygi'nin naaşını Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanı'nda Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı ve Büyükelçilik çalışanları teslim aldı. Bakü'de Türk bayrağına sarılan naaş, THY İstanbul uçağına teslim edildi ve Türkiye'ye uğurlandı.

Eygi'nin naaşı Türkiye'ye ulaştı

Türk Hava Yolları'nın uçağıyla İstanbul Havalimanı'na getirilen Eygi'nin naaşı, Dışişleri Bakanlığı İstanbul Temsilcisi Büyükelçi Ayşe Sözen Usluer tarafından karşılandı.

İstanbul Havalimanı VIP Terminali'nde düzenlenen törende, Eygi'nin Türk bayrağına sarılı naaşı, askeri manga tarafından tören alanına getirildi.

Tören, İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul Havalimanı Mülki İdare Amiri Vali Doç. Dr. İlker Haktankaçmaz, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Safi Arpaguş, AKP İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, Kadın Kolları Başkanı Saliha Demirer, AKP'li Belediye Başkanları Tevfik Göksu, Mevlüt Öztekin, Bünyamin Demir ve ilgililerin katılımıyla yapıldı.

Tören, Prof. Dr. Arpaguş'un dua okumasını ardından Eygi'nin naaşının defnedilmesi için Aydın'a gönderilmesi için cenaze aracına konulmasıyla bitti.

Naaş daha sonra İzmir'e götürüldü, tören düzenlendi

Ardından Eygi'nin naaşı İzmir'e ulaştı.

İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nda düzenlenen törende, Eygi'nin Türk bayrağına sarılı naaşı polis mangası tarafından tören alanına taşındı.

Törene, Eygi'nin amcası Yılmaz Eygi ve kuzeni Şerif Sarper Eygi ile İzmir Valisi Süleyman Elban, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Fahri Mutlu Tosun, İl Emniyet Müdürü Celal Sel, İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Metin Düz, AKP İl Başkanı Bilal Saygılı, CHP İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, MHP İl Başkanı Veysel Şahin, Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Büyükelçi Yeşim Kebapçıoğlu ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Polis mangası tarafından cenaze aracına kadar taşınan Eygi'nin naaşı, İzmir Adli Tıp Kurumu morguna götürüldü.

Törenin ardından CHP Genel Başkanı Özel, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

CHP lideri Özel, Eygi için İzmir'de düzenlenen törene katıldı

Özel, “Filistin davası Türkiye’de bütün Türkiye’nin davasıdır. Ama bilhassa solun davasıdır. 1970’lerde nasıl bir başımıza Filistin’in arkasında durduysak, bugün de her türlü hamasetten, her türlü iç siyasete alet etme çabalarından, Filistin davasını sanki bir sağ siyasi görüşün davası gibi göstermeye çalışanların tüm tutumlarının halefinde Filistin tüm solcuların, sosyal demokratların (kalbini göstererek) tam burasındadır. Bunun evladımız, biraz önce na’şını karşıladığımız evladımız, hayatını ödeyerek göstermiştir” ifadesini kullandı.

Ayşenur Ezgi Eygi nasıl öldürüldü, neler oldu?

Türk asıllı ABD vatandaşı, 26 yaşındaki Ayşenur Ezgi Ezgi Batı Şeria'da İsrail güçleri tarafından gerçek mermiyle başından yaralanarak hayatını kaybetmişti. Nablus kentindeki ön otopsi raporuna göre Eygi'nin İsrailli bir keskin nişancı tarafından başından hedef alınarak vurulmuştu. 

TIKLAYIN | Türk-ABD vatandaşı aktivist Ayşenur Ezgi Eygi, Batı Şeria'da İsrail güçlerince öldürüldü: Dışişleri "Kasıtlı biçimde hedef alınmış olabilir" dedi, ABD ve İsrail'den ilk açıklamalar geldi

TIKLAYIN | Nablus Valisi: Otopsi, Ayşenur Ezgi Eygi'nin İsrailli bir keskin nişancı tarafından öldürüldüğünü gösteriyor

Olay, Nablus yakınlarındaki Beita kasabasında, kasabanın haftalık yerleşim karşıtı yürüyüşü esnasında meydana gelmişti. 

Eygi, Filistinli çiftçileri koruma kampanyasının bir parçası olarak Uluslararası Dayanışma Hareketi'nde (ISM) gönüllü olarak çalışıyordu.

Eygi, Filistin'de İsrail güçleri tarafından öldürülen üçüncü ISM gönüllüsü oldu. Rachel Corrie, 2003 yılında Gazze'nin Refah bölgesinde, Tom Hurndall ise 2004 yılında yine Gazze'de öldürülmüştü.

Dışişleri Bakanlığı, Eygi'nin ölümünün ardından yaptığı ilk açıklamada, "İnsanlığa karşı suç işleyen İsrail makamları ve onları kayıtsız şartsız destekleyenler, uluslararası mahkemeler önünde mutlaka hesap vereceklerdir" ifadelerini kullanmıştı. 

TIKLAYIN | Dışişleri Bakanlığı: Ayşenur Ezgi Eygi'nin naaşının uçakla doğrudan Türkiye'ye getirilmesi için çalışıyoruz, Didim'de defnedilecek

Eygi için Batı Şeria'da bir cenaze töreni düzenlenmişti. Cenaze namazı, Nablus Valisi Ghassan Daghlas'ın kıldırdığı cenaze namazına, çeşitli Filistinli grupların liderleri katıldı. Omuzlarda taşınan naaşı Filistin bayrağına sarılıydı, başı ise geleneksel Filistin kefiyesiyle örtülüydü.

TIKLAYIN | Ayşenur Ezgi Eygi için Batı Şeria'da cenaze töreni; naaşı Filistin bayrağı ile sarıldı

Biden: Öyle gözüküyor ki kurşun yerden sekerek kaza ile onu vurmuş

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail askerlerince başından vurularak öldürülen Türk-Amerikan vatandaşı​​​​​​​ aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin ölümüyle ilgili, "Öyle gözüküyor ki bu bir kazaydı, (kurşun) yerden sekerek kaza ile onu vurmuş" açıklamasını yapmıştı. 

TIKLAYIN | Batı Şeria'da öldürülmüştü; Biden’dan Ayşenur Ezgi Eygi açıklaması: Öyle gözüküyor ki kurşun yerden sekerek kaza ile onu vurmuş

ABD Dışişleri Bakanı Blinken: Öldürülmesi hem sebepsiz hem de haksızdı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Londra'da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Onun öldürülmesi hem sebepsiz hem de haksızdı. Hiç kimse protestoya katıldığı için vurulmamalı ve öldürülmemeli" demişti.

İsrail ordusu, Eygi'nin öldürülmesine ilişkin açıklamasında, Eygi'nin İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu "kasıt olmadan öldürülmüş olabileceği", Eygi’yi vuran İsrail askerinin, "bu sırada başka bir göstericiyi hedef almak istediğini" iddia etmişti.

TIKLAYIN | İsrail askeri keskin nişancı tarafından öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi: Aydınlı, sosyalist, üniversiteden mezun olur olmaz Batı Şeria'ya gitti

 

 


"
"