Ekonomi

Barış Terkoğlu yazdı | Cüneyd Zapsu: Mehmet Şimşek başarısız olursa faşizm tehlikesi ortaya çıkar

02 Eylül 2024 09:44

Bir dönem AKP'nin batı ile ilişkilerinde önemli rol alan ve Recep Tayyip Erdoğan'ın en yakınındaki isimlerden biri olan eski AKP MKYK Üyesi Cüneyd Zapsu, Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine gelmesinde etkili olduğu iddialarını yalanladı. Zapsu, Mehmet Şimşek'in ekonomi yönetiminde başarılı olduğunu belirterek, "faşizm" uyarısı yaptı.

Cüneyd Zapsu, Cumhuriyet yazarı Barış Terkoğlu'na konuştu. Terkoğlu, "Zapsu: Ya Mehmet Şimşek ya faşizm" başlıklı yazısında, "AKP içinde Mehmet Şimşek'in göreve gelişinde Zapsu'nun etkili olduğunun konuşulduğunu duydum. Bunun üzerine Zapsu'yu aradım. Bu iddiayı kesin bir dille yalanladı. 2008'den beri siyasetten elini çektiğini, hatta iç politikaya dair konuları konuşmaktan dahi uzak durduğunu anlattı" diyerek, şunları yazdı:

"Zapsu merak edilen biriydi. Buna rağmen uzun yıllardır basında görünmüyordu. Sohbetimiz devam etti. Mehmet Şimşek'in ekonomi programını nasıl bulduğunu sordum. Zapsu'ya göre Şimşek'in başarısız olması durumunda faşizm tehlikesi vardı:

'Çok hassas olmayı gerektiren bir zamandayız. Bunu hiç kimsenin yapmadığını üzüntüyle görüyorum. Memleketin orta ve uzun vadeli çıkarlarına odaklanmak zorundayız. Sadece muhalefette değil iktidar partisi içinde de bunu düşünmeyip anlık faydaya göre çok kimse çok laf ediyor.

Hepimiz biliyoruz. Ne kadar ağır bir bedel ödenmiş olsa da şu anda klasik ekonomi kurallarına döndük. Niye döndük? Neden bu ağır bedeller ödeniyor, neden daha da ödenecek? Nedeni belli. Birincisi, çok yüksek cari açık, rezerv eksilerdeydi hatırlayın, ekonomi için büyük bir risk olmuştu. İş hayatındaki herkes, 'ne zaman' diye beklemeye başlamıştı. İkinci sebep deprem. Çok büyük bir bütçe gerektirdi. Bir de EYT çıktı. Bir de KKM çıktı. Açıkçası başka çare kalmamıştı. Türkiye bir şirket olsa ben de genel müdürü olsam mecburdum bunu yapmaya. Aksi takdirde hiperenflasyona doğru gidiyorduk. Hiperenflasyon sosyal patlama yaratır. İnsanlar kaybedecek bir şeyi olmayıp sokağa çıktığında ne oluyor? İnsanlık tarihine bakın, bugünü dahi mumla aratacak faşizm! Ama sol ama sağ faşizm! Kalıcı fakirlik tehlikesi vardı. Şimdi alınan tedbirleri kim gelirse gelsin almak zorundaydı. Muhalefeti sadece şu an için ekonominin dışına taşısak diye düşünüyorum..."

Yazının tamamını okumak için tıklayın

"
"