Gündem

Barış Terkoğlu: Mossad’ın Türkiye’deki suikast hazırlığı

01 Ağustos 2024 11:51

Cumhuriyet yazarı Barış Terkoğlu, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'nin Tahran’da suikast sonucu öldürülmesi üzerinden kaleme aldığı yazısında “Peki, MOSSAD Türkiye’de Hamas hakkında nasıl istihbarat topluyor?” sorusunu irdeledi. Terkoğlu, “Mossad’ın Türkiye’deki suikast hazırlığı” başlıklı yazısında Türkiye’deki MOSSAD hücrelerine yönelik operasyonlarda yakalanan 57 kişi hakkında düzenlenen iddianameye dikkati çekti.

Terkoğlu’nun yazısının söz konusu iddianameden aktardığı bölümlerin bir kısmı şöyle:

“MOSSAD, İsrail’de bir operasyon ekibi kurmuş. Türkiye’ye gelmeden ancak Türkiye’de bazı isimler aracılığıyla ülke içinden bilgi toplamaya başlamış. Söz konusu sanıklar da işte bu ağa takılmışlar.

Kimler hakkında bilgi toplanmış? İddianame yanıt veriyor: ‘İsrail'in Filistin politikasına muhalif Filistinli aktivistler başta olmak üzere ülkemizdeki Ortadoğulu şahıslara ve anılanlarla bağlantılı vatandaşlarımıza yönelik…’

Bu bilgilerin Türkiye’ye maliyeti ne olabilir? İddianamede şöyle yorumlanıyor:

‘(MOSSAD’ın) ülkemizde cinayet, adam kaçırma, tehdit/şantaj gibi suçları işlemeyi tasarladıkları değerlendirilmektedir. (…) Eylemin devletimiz aleyhine; -Ülke topraklarında mukim yabancı şahısların kişisel verilerinin korunamadığı, can güvenliğinin sağlanamadığı vb. hususlarda uluslararası kamuoyunda bir algı oluşturacağı, -Ülkemizde üçüncü ülke unsurlarınca organize edilen bu tip faili meçhul yasadışı eylemlerin, Türkiye'nin yabancı ülkelerin operasyon alanı olduğu algısına yol açacağı…’

Kısacası savcılığa göre Haniye suikastının benzerleri Türkiye’de de gerçekleştirilecekti. Bunun için HAMAS yanlısı kişiler hakkında bilgi toplanıyordu.”

Yazının tamamını okumak için tıklayın.

"
"