Gündem

Barış Atay, TİP Genel Başkan Yardımcılığı ve MYK üyeliği görevlerinden ayrıldı

04 Ağustos 2024 23:22

Türkiye İşçi Partisi Parti Meclisi ve Merkez Yürütme Kurulu birbiri ardına toplanarak iç ve dış siyasal duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Toplantı sonrası kamuoyu ile paylaşılan sonuç metninde, "Can Atalay'ın gasp edilen özgürlüğünün ve hukuki haklarının iadesi için mücadelenin sürdürüleceği" vurgulandı, Barış Atay'ın ise yeni dönemde kendi isteği ile MYK’da görev almadığı duyuruldu. 

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Parti Meclisi ve Merkez Yürütme Kurulu'nun ardı ardına gerçekleştirdiği toplantılar sonucunda, dünya ve Türkiye'deki siyasal durumu ve parti çalışmalarının ilerleyişini değerlendiren 8 maddelik bir sonuç metni yayımladı. Metinde özetle şu ifadelere yer verildi:

"Yumuşama süreci bir yanılsama oldu"

31 Mart seçimlerinin ardından ortaya atılan "yumuşama" beklentisinin, partinin tahmin ettiği gibi kısa sürede sona erdiği belirtildi. Özellikle sokak hayvanlarının katledilmesine yönelik yasa tasarısının Meclis'ten geçirilmesi sürecinde sergilenen iktidar tutumunun, bu "yumuşama" sürecinin bir yanılsama olduğunu gösterdiği ifade edildi. Bu tür söylemlerin sadece AKP iktidarına zaman kazandırmak amacıyla ortaya atıldığı savunuldu.

"Solda yeni bir odak yaratmak için imkanlar değerlendirilecek"

AKP'nin 31 Mart seçimleri öncesinde farklı bir siyasal kompozisyon sergileyen siyasi partileri yeni bir kuşakta dizayn etme çabalarının değerlendirildiği metinde, Saadet Partisi, Deva Partisi ve Gelecek Partisi gibi partilerden vekil transferleri ile İYİ Parti’den çıkarılacak milliyetçi yeni oluşumların teşvik edilmesinin bu kapsamda olduğu belirtildi. TİP, bu girişimlerin muhalefet blokunu zayıflatma ve Saray karşısındaki kompozisyonu dağıtma amacı taşıdığını vurguladı. TİP, kendisi ve olası ittifakları üzerinden solda yeni bir odak yaratmak üzere imkanları değerlendireceğini açıkladı.

"Asgari ücret ve yoksullaşma üzerine sürdürülen kampanya devam edecek"

Asgari ücret çalışmasının emekçiler arasında olumlu yankılar bulduğunu belirten TİP, bu çalışmanın devam ettirileceğini ve yerel örgütlerin bu alanda kazandığı bağların kalıcı hale getirilmesine yönelik adımlar atılacağını bildirdi. Ayrıca, sokak hayvanlarının katledilmesine yönelik yasanın Meclis’ten geçirilmesi sürecinde parti olarak sürdürdükleri mücadeleyi ilham verici bulduklarını ifade etti. TİP, hayvan dostlarına yönelecek her türlü şiddetin karşısında yeni bir mücadele süreci başlatacaklarını açıkladı.

"Can atalay'ın hukuki haklarının iadesi için mücadele sürüyor"

AYM’nin Can Atalay hakkındaki kararını eleştiren TİP, bu kararın hukukun işlemez hale getirildiğinin ve Saray iktidarının faşizan karakterinin bir işareti olduğunu savundu. Partinin, Can Atalay'ın gasp edilen özgürlüğünün ve hukuki haklarının iadesi için mücadele etmeye devam edeceği belirtildi.

"Filistin halkının direnişinin yanındayız"

İsrail'in Filistin'e yönelik katliamlarını kınayan TİP, Filistin halkının direnişinin yanında olduklarını belirtti. Artan savaş tehlikesine karşı halkların kardeşliği ve barış talebini ulusal ve uluslararası ölçekte yükselteceklerini ifade etti.

"Yaz kamplarında geniş çaplı tartışmalar yürütülüyor"

TİP, yoğun bir çalışma döneminin ardından yaz sürecini merkezi kamplarla geçirdiğini belirtti. İl/ilçe yöneticilerinin, gençlerin ve üyelerin katıldığı kamp organizasyonlarının sürdüğünü ve bu kamplarda yürütülen geniş çaplı tartışmaların partinin siyasal kimliği ve hedeflerinin netleşmesine fayda sağladığını açıkladı.

 

 

"
"