Dünya

Bangladeş'te protestocular sarayı bastı, Başbakan Hasina ülkeyi helikopterle terk etti

Bangladeş'teki protestolarda 300'den fazla insanın hayatını kaybettiği belirtiliyordu

05 Ağustos 2024 12:33

T24 Dış Haberler

Bangladeş'te Başbakan Şeyh Hasina'nın ülkede büyük şiddet olaylarının yaşandığı protestolar devam ederken istifa ettiği ve ülkeyi terk ettiği belirtildi. 

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de bulunan Bangladeş Yüksek Komisyonu'ndan yetkililer ve ordu kaynakları, Reuters'a yaptıkları açıklamalarda Hasina'nın protestolar sürerken görevi bıraktığını ve Bangladeş'ten ayrıldığını doğruladı.  

Al Jazeera'nın aktardığına göre protestocular bugün (5 Ağustos 2024 Pazartesi) sokağa çıkma yasağına rağmen eylemlerini sürdürerek başkent Dakka'daki Başbakanlık sarayını bastı.  

Protestocuların konuta girmesinin ardından Hasima'nın Hindistan'a giden bir helikoptere binerek saraydan kaçtığı bildirildi. 

Bangladeş'in 1971'deki bağımsızlık savaşına katılanların aileleri dahil olmak üzere bazı kesimlere yönelik kamuda ayrılan kontenjanların kaldırılmasını talep eden öğrencilerin ülke çapında başlattığı protestolarda en az 300 kişi hayatını kaybetti. 

Protestocular, Hasima'nın istifasını talep ediyordu. 

Bangladeş ordusu geçiş hükümeti kurulacağını duyurdu

Başbakan Hasina'nın resmi konutundan ayrılmasının ardından basına açıklamada bulunan Bangladeş ordu komutanı General Waker-Uz-Zaman, "Tüm siyasi partilerle verimli bir görüşme gerçekleştirdikten sonra geçiş hükümeti kurmaya karar verdik. Durumu çözüme kavuşturmak için şimdi Bangladeş Cumhurbaşkanı Muhammed Şahabuddin ile görüşeceğiz" ifadelerini kullandı. Gösterilerin ve şiddet olaylarının durması halinde "sıkıyönetime gerek kalmayacağını" belirtti.

BM,  "şoke edici şiddetin" durması için çağrı yaptı

Anadolu Ajansı'nın aktarımlarına göre, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, "Daha fazla can kaybı ve geniş çaplı yıkım olmasından derinden endişe ediyorum. Siyasi liderliğe ve güvenlik güçlerine yaşam hakkı, barışçıl toplanma ve ifade özgürlüğünü koruma yükümlülüklerine uymaları için acil çağrıda bulunuyorum" değerlendirmesini yaptı.

İnsan hakları ihlallerinin "cezasızlığının olmayacağını" belirten Türk, "Bangladeş hükümeti, protesto hareketine barışçıl bir şekilde katılanları hedef almaya son vermeli, keyfi gözaltına alınanları derhal serbest bırakmalı, tam internet erişimini sağlamalı ve anlamlı diyalog için koşullar oluşturulmalı" ifadelerine yer verdi.

Kurucu Cumhurbaşkanı'nın kızıydı

Ülkenin kurucu Cumhurbaşkanı Mucibur Rahman'ın kızı olan Hasina, 6 Ocak 2009'dan beri Bangladeş Başbakanlığı yapıyordu.

Görev dönemi boyunca uluslararası toplum tarafından defalarca eleştirildi. 57 subayın ölümüyle sonuçlanan milis sınır güçlerinin isyanına, insan hakları ihlalleriyle birçok kez gündeme gelmesine ve üç tartışmalı seçim atlatmasına rağmen, öğrencilerin "kamuda kontenjan kararı" protestoları kariyerinin en büyük meydan okuması haline geldi.

 

 

"
"