Ekonomi

Bakan Yumaklı: Mazot ve gübre desteği güncellenerek devam edecek

04 Eylül 2024 14:07

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Biz vermiş olduğumuz mazot, gübre desteğini ürün bazına indirdik. 13 ürüne indirdik. Bunların içinde mazot ve gübre ne kadar kullanılıyor bunu belirledik. Önümüzdeki dönemlerde bu rakam güncellenerek devam edecek" dedi.

Çiftçilere verilen mazot ve gübre desteğinin kaldırıldığı tartışmaları sürerken CNN Türk canlı yayınında açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Biz gübre ve mazotu çıpa olarak kullanarak temel destekleri, planlama desteğini, üretim geliştirme desteğini bunun üzerinden belirledik" dedi.

"Biz vermiş olduğumuz mazot, gübre desteğini ürün bazına indirdik"

"Biz vermiş olduğumuz mazot, gübre desteğini ürün bazına indirdik" diyen Yumaklı, "13 ürüne indirdik. Bunların içinde mazot ve gübre ne kadar kullanılıyor bunu belirledik. Önümüzdeki dönemlerde bu rakam güncellenerek devam edecek. Temmuz ayının sonuydu, çiftçilerimizin hesabına yatırılıp çekilmeyen 6 milyara yakın destek vardı. Etkinliğini yitirmiş" ifadelerini kullandı.

Yumaklı, "Biz 13+1 derken stratejik ürünler hububat, baklagil, yağlı tohumlardır. Örneğin hububat buğday arpa. 185 liralık mazot ve gübre desteği veriyordum. Buğday ve arpayı nerede ekerseniz ekin temel destek alacaksınız. Türkiye'de üretim yapan kim varsa temel desteği alacak. Belirlenmiş olan havzalarda buğday ekimi yapılıyorsa bu plana uyduğu için planlı üretim desteği vereceğim. İlaveten su kısıtı desteği verilecek. Eskiden 185 lira veriliyordu, 342 lira bu yıl için bu. Planlı üretim desteğini de verdim. Orada buğdayın ekilmesini belirlemişsem ilave 342 lira daha vereceğim" diye konuştu.

"
"