Politika

Bakan Uraloğlu'ndan yazılım arızası açıklaması: Sistem tam normale dönmedi ama hayatı kilitleyen noktada değil

19 Temmuz 2024 22:04

Bugün bulut sistemleri ve Microsoft'a siber güvenlik hizmeti veren CrowdStrike'ın Falcon yazılımındaki hata sebebiyle dünyanın birçok yerinde yaşanan sorunla ilgili konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Sistem tam normale dönmedi ama hayatı kilitleyen noktada değil" dedi.

TIKLAYIN - Yazılım arızası dünyayı felç etmişti, Microsoft 365'ten "Tüm uygulama ve hizmetler kurtarıldı" açıklaması

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, NTV canlı yayınında konuştu. Yazılım sistemlerinde dünya genelinde yaşanan arıza ve Türkiye'deki etkileri üzerine konuşan Uraloğlu, "Bu olay olduğunda da biz siber saldırıyı ilk THY ile ben öğrenmiş oldum. Erken saatlerde siber saldırı diye düşündük ama global bir problem olduğunu gördük" ifadelerini kullandı.

"Daha emniyette hissetmeniz için Türksat 6A var"

Uraloğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

"En gelişmiş ülkeler bile hizmet alıyor.

Daha emniyette hissetmeniz için Türksat 6A var. Yazılımı bizim. Kendimizi daha çok güvende hissediyoruz. Ne kadar yerlileştirebilirsek o kadar daha az etkileniriz.

Türkiye'nin en büyük Ar-Ge projelerinden bir tanesi Türksat 6A'yı yıl bitmeden hizmete almış olacağız.

"Mutlaka b planımız var"

Uçakları yöneten navigasyon sistemleri var. Arada bir siber saldırı yaparak İstanbul üzerinde seyahat ederken pilot kendini Azerbaycan Bakü üzerinde zannedebiliyor.

Dolayısıyla burada elbette problem var. Biz de yoğun bir şekilde kafa yoruyoruz. Devletin bütün kurumları burada. Mutlaka b planımız alternatifimiz var.

"Erken saatlerde siber saldırı diye düşündük"

7 bin 400 tane bu konunun uzmanı arkadaşımız var. Her türlü olayı takip ediyoruz ve bu olay olduğunda da biz siber saldırıyı ilk THY ile ben öğrenmiş oldum. Erken saatlerde siber saldırı diye düşündük ama global bir problem olduğunu gördük.

Çukurova Havalimanı

Çukurova Havalimanı tamamlandı. 10 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla açılacak.

Hızlı tren projesi

Ankara-İstanbul arası 80 dakikaya inecek.

Ankara-İstanbul arasına yeni yol

Yeni proje ile 276 kilometre uzunluğunda yol yapılacak.

 

"
"