Gündem

Bakan Uraloğlu'ndan "Instagram" açıklaması: Eğer bizim ülkemizde bu hizmeti veriyorsanız ülkemizin hassasiyetlerini dikkate alacaksınız

"Zannediyorum çok uzamadan bizim hassasiyetlerimizi dikkate alacaklar"

06 Ağustos 2024 13:20

Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Instagram’a getirilen erişim engeli hakkında açıklama yaptı. Uraloğlu, “Bu platform Hamas’a terör örgütü diyor, YPG’yi terör örgütü olarak kabul etmiyor. Eğer bizim ülkemizde bu hizmeti veriyorsanız ülkemizin hassasiyetlerini dikkate alacaksınız" dedi.

Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Turistik Tatvan Treni Uğurlama Töreni’ninde Instagram’a getirilen erişim engeli hakkında açıklama yaptı. Uraloğlu, talep edilmesine karşılık Instagram’ın, katalog suçlara karşı önlem almadığını ifade ederek, ''Instagram’ın kuralları kadar ülkemizin kanunları ve kuralları var" dedi.

“Bu platform Hamas’a terör örgütü diyor. Eğer bizim ülkemizde bu hizmeti veriyorsanız ülkemizim hassasiyetlerini dikkate alacaksınız" diyen Uraloğlu, şartların kabul edilmesi halinde erişim engelinin kaldırılacağını söyledi. Uraloğlu, şöyle konuştu:

“Burada belli bir süreden beri gelen katalog suçlar noktasında istediğimiz adımları atmadıkları için çok defa bildirimler yaptık ama bunların yeterince karşılık bulmadığını görerek erişimine engel getirdik. Dün bir olmak üzere iki toplantı yapıldı ve karşı tarafla ilgili hassasiyetlerimizi daha net bir şekilde anlattık. Şunu asla kaçırmamamız lazım. Bir şirket düşünün, dünyada sosyal platform olduğunu düşünün, onun kendi kuralları kadar en az onun kadar bizim ülkemizin kanunları, kuralları var. Bazı taleplerimizde şirketimizin kuralları, şirketimizin bulunduğu ülkenin kuralları diyorlar. İyi de siz bu ülkede faaliyet gösteriyorsunuz, bu ülkenin kanunları kuralları yok mu. Elbette var, siz de bunlara uymak zorundasınız.

Bakın orada vahşice katledilmiş olan Hamas lideri İsmail Haniye ile ilgili yapılan taziye paylaşımlarına bile tahammül edilmiyor.  Eğer bir sansür, engelleme var ise tam da bunların yaptığı budur. Tersine biz burada kanunlarımızı, toplumsal hassasiyetlerimizi ön plana çıkarıyoruz ve onları sonuna kadar savunmaya devam edeceğiz. Neredeyse ciddi bir aşama katettiğimizi söyleyebilirim. Çok uzamadan bizim hassasiyetlerimizi dikkate alacaklar. Vatandaşlarımızın bize ilettiği mağduriyetler noktasında biz de gereken hassasiyeti gösteriyoruz. Şunu da bilmenizi isterim, gerçekten toplumumuzda gösterdiğimiz bu refleksin çok ciddi bir karşılığı olduğunu da bilmenizi isterim. İstediğimiz şartlar yerine getirilmesi halinde bizde anında erişime olan engeli kaldıracağız.'' (ANKA)

Instagram'a erişim engeli

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'nin ölümü ile ilgili taziye mesajlarının Instagram tarafından engellediğini söyleyerek tepki göstermesinin üzerinden 2 gün geçtikten sonra, 2 Ağustos Cuma günü Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, sosyal medya mecrasına erişim engeli getirdi.

TIKLAYIN - Instagram'a erişim engeli getirildi

Bakan Uraloğlu: Katalog suçlar nedeniyle

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Instagram'a erişim engeline ilişkin yaptığı açıklamada, "Atatürk'e hakaret", “kumara ve uyuşturucuya yönlendirme”, “çocuğa yönelik cinsel istismar” gibi katalog suçlara işaret ederek, "Ülkemizin koyduğu kurallar var. Ülkemizin değerleri, hassasiyetleri var. Uyarılarımıza rağmen katalog suçlarını dikkate almadılar. Erişim engeli getirdik. Kanunlarımıza uyduklarında erişim yasağı kalkar"  ifadelerini kullandı. 

TIKLAYIN - Ulaştırma Bakanı Uraloğlu'ndan "Instagram" açıklaması: Katalog suçlarını dikkate almadılar; ülkemizin kuralları, değerleri var

META yetkilileriyle toplantı

Instagram'a erişim engeli devam ederken, Pazartesi günü Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bürokratlarıyla META yetkilileri arasında kritik bir toplantı gerçekleştirildi. Saat 13.00’te başlayan toplantı 19.00'da sona erdi. Toplantıya, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun yanı sıra Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yetkilileri de katıldı.

META'dan "Algoritma" savunması

Görüşmede, Türkiye'nin katalog suçlar ve toplumun hassasiyetlerine aykırı içeriklere yönelik talepleri bir kez daha dile getirildi. Özellikle, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye için yayımlanan taziye mesajlarının algoritmalar tarafından engellendiği gerekçesiyle META’ya eleştiriler yöneltildi. META ise, ABD’nin Hamas’ı terör örgütü olarak kabul ettiğini ve bu çerçevede algoritmaların devreye girdiğini savundu.

Hassas içerik listesi sunuldu

Görüşmede, Uraloğlu başkanlığındaki heyet, Türkiye’nin terör örgütü listesinde yer alan PKK, PYD ve FETÖ’ye yönelik destek mesajlarının da algoritmalarla engellenmesi gerektiğini söyledi. Bu taleplerin ardından, META’nın PKK konusunda yeşil ışık yaktığı belirtilirken, Türkiye’nin platformdan kaldırılmasını istediği içerik listesi de şirkete sunuldu. Ancak, terör tanımı konusunda taraflar arasında görüş ayrılığı yaşandığı bildirildi.

TIKLAYIN - Instagram toplantısında neler konuşuldu: META'dan "Hamas, terör örgütü kabul ediliyor" savunması

Bakan Uraloğlu: Bir ilerleme yok

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, "Instagram'ın açılması konusunda yapılan görüşmelerde tam istediğimiz sonucu alamadık. Bu işi bugün bitirebileceğimizi düşündüm ama olmadı. Instagram konusunda bir ilerleme yok" dedi.

TIKLAYIN - Bakan Uraloğlu'ndan Instagram'la toplantı sonrası açıklama: Açılması için tam istediğimiz sonucu alamadık

TIKLAYIN - Erdoğan'dan Instagram'a getirilen erişim engeline yorum: Dijital faşizm ile karşı karşıyayız

TIKLAYIN - Bakan Bolat'tan "Erişim engeli ticareti vuracak" iddialarına: Instagram'da yapılan satışlar, e-ticaret kapsamına girmiyor

 

 


"
"