Gündem

Bakan Işıkhan: Çalışma hayatında 'kayıt dışılık' en büyük problem

10 Ağustos 2024 13:24

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sivas'ta, 'Milli Müdafaadan Milli Kalkınmaya Türkiye Yüzyılı'nın Kadınları Yüzyılın Kadın İstihdamı İş-Pozitif Tanıtım Programı'nda konuştu. Bakan Işıkhan, Türkiye'de iş hayatında en önemli problemlerden biri olduğunu dile getirdiği kayıt dışılığa dikkati çekerek, "Çalışma hayatında kayıt dışılık en büyük problemlerimizden birisi. Kayıt dışılık özellikle kadınların sosyal güvenliğini ve geleceğini tehdit etmektedir. Bu projeyle, bu tür problemlerin de önüne geçmiş olacağız" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sivas'ta Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Milli Müdafaadan Milli Kalkınmaya Türkiye Yüzyılı'nın Kadınları Yüzyılın Kadın İstihdamı İş-Pozitif Tanıtım Programı"nda konuştu.

Bakan Vedat Işıkhan programda yaptığı konuşmada, özellikle kadın ve genç istihdamının artırılmasına yönelik çalışmalar yürütüldüğünü kaydederek şunları söyledi:

"Bu sebeple kayıtlı istihdam oranlarını yukarı taşıyacak ve nitelikli iş gücünü yetiştirecek yapısal çözümler başta olmak üzere bu sürece katkı sağlayacak her türlü proje ve programı hayata geçirmeye gayret ediyoruz. Özellikle kadın istihdamı, istihdam politikalarımızın önemli bir bölümünü teşkil ediyor" 

'Kadın ve gençlerde işsizlik oranı azaldı'

Çalışmalar neticesinde kadın, genç ve genel istihdam verilerinde çok iyi noktaları yakaladıklarını belirten Bakan Işıkhan, şu açıklamalarda bulundu:

"Son iş gücü verilerine göre, işsizlik oranı bir önceki yıla göre 1,1 puan azalarak yüzde 8,4 seviyesinde gerçekleşti. İstihdam oranı bir önceki yıla göre 1,6 puan artarak yüzde 50 oldu. Kadınlarda işsizlik oranı, yüzde 11 ile son 10 yılın en düşük verisi olarak gerçekleşmiştir. Kadınlarda iş gücüne katılma oranı yüzde 37,1 ve istihdam oranı ise yüzde 33 ile tarihin en yüksek seviyesine ulaşmıştır. Tüm bu başarı grafiğine, millet olarak kadını ve erkeğiyle birlikte çalışarak ulaştık. Gelecek yıllarda daha yüksek hedeflerimiz var. Bu son verilerden de görüldüğü üzere, mesleki danışmanlıktan sosyal güvenliğe varıncaya kadar, kadınların çalışma hayatına girişlerinde hep yanlarında olduk ve olmaya da devam edeceğiz. Bilindiği gibi çalışma hayatında kayıt dışılık en büyük problemlerimizden birisi. Kayıt dışılık özellikle kadınların sosyal güvenliğini ve geleceğini tehdit etmektedir. Bu projeyle inşallah, bu tür problemlerin de önüne geçmiş olacağız. Böylece, kadınların kayıtlı çalışma hayatına aktif olarak katılımlarının artırılması, hibe, teşvik, kredi ve muafiyetler aracılığıyla kadın girişimciliğinin yolunun açılması ve aynı zamanda işverenlerin de teşvik edilmesine önemli bir katkı sağlamış olacağız" (DHA)

 

"
"