Politika

Bakan Fidan'dan Mısır'da ABD'ye sert çıkış: İsrail'in tasmasını sahipleri ele almalı

05 Ağustos 2024 18:30

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "(İsrail) Ateşkes görüşmelerinin başmüzakerecisini (İsmail Haniye) kalleşçe bir suikast ile öldürmüştür" dedi. "İsrail'in yaptığı her türlü kötülüğü ABD'nin hafifletmeye çalışmasının kabul edilebilir bir yol olmaktan çıktığını" söyleyen Fidan, "(İsrail'in) Tasmasını sahipleri ele almalı" ifadesini kullandı.

Fidan, Mısır'ın başkenti Kahire'de, Mısır Dışişleri Bakanı Bedir Abdulati ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Müzakere sürecinde Filistin'in yapıcı tutum sergilediğini, İsrail'in ise "oyun bozanlık" yapan taraf olduğunu belirten Fidan, "(İsrail) Ateşkes görüşmelerinin başmüzakerecisini kalleşçe bir suikast ile öldürmüştür" ifadesini kullandı.

"Ukrayna’da işgali suç sayanlar İsrail işgalciliği karşısında üç maymunu oynuyor"

Fidan, İsrail'i "kayıtsız şartsız" destekleyenlerin uluslararası düzenin temellerinin sarsılmasının baş sorumlusu olduğunu söyleyerek, "Ukrayna’da işgali suç sayanlar İsrail işgalciliği karşısında üç maymunu oynuyorlar" diye konuştu.

Gazze'deki katliamın faillerinin yargılanması için Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde yoğun bir diplomasi yürütüldüğünü kaydeden Fidan, "Uluslararası Adalet Divanında İsrail aleyhine açılan soykırım davasına müdahil olmak için hazırlanan dosyamızı çarşamba günü Lahey'de sunacağız" dedi.

TIKLAYIN - Bakan Fidan, "İsrail aleyhine açılan soykırım davasına soykırım davasına müdahil olacağız" demişti, süreç nasıl işleyecek?

Bakan Fidan, "İsrail'in yaptığı her türlü kötülüğü ABD'nin hafifletmeye çalışmasının kabul edilebilir bir yol olmaktan çıktığını" söyleyerek, "(İsrail'in) Tasmasını sahipleri ele almalı" diyerek şunları söyledi:

"Savaş suçlularının oturması gereken yer parlamento değil sanık sandalyesi olmalı"

"Mısır'ın Katarl'a yürüttüğü ateşkes çalışmalarını takdirle karşılıyoruz. Biz de her türlü desteği vermekten çekinmedik. Filistinliler görüşmede yapıcı olurken, oyunbozanlık yapan taraf İsrail olmuştur. İsmail Haniye suikastı bunun göstergesidir. Saldırıyı bir kez daha lanetliyorum.

Uluslararası Adalet Divanı'nda soykırım suçlamasıyla yargılanan Netanyahu'nun ABD'de konuşma yaptığını gördük. Savaş suçlularının oturması gereken yer parlamento değil sanık sandalyesi olmalıdır. İsrail bombalarla öldüremediği Gazzelileri aç ve susuz bırakıyor.

Türkiye'nin Gazze'ye 56 bin tondan fazla insani yardım ulaştırdı. Daha önce İsrail'in yargılandığı soykırım davasının müdahili olacağımızı açıklamıştık. Çarşamba günü başvuru dosyamızı mahkemeye teslim ediyoruz."

Fidan, İsrail Başbakanı Binyamin Netantyahu'nun barış istemediğini, tüm bölgeyi ateşe vermek istediğini söyledi ve "İsrail şiddet ve yayılmacılık peşinde koşuyor. İsrail'i kayıtsız şartsız destekleyenler baş suçludur" diye ekledi.

Abdulati: Mısır Afrika kıtasında Türkiye'nin ilk sırada yer alan partneri

Mısır Dışişleri Bakanı Abdulati de Fidan ile düzenledikleri ortak basın toplantısında iki ülke ilişkilerinin yanı sıra bölgedeki çatışma ve krizlere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye ve Mısır'ın bölgede "ağırlığı olan" ülkeler olduğuna işaret eden Abdulati, Fidan ile görüşmede Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin Türkiye ziyaretini de ele aldıklarını belirtti.

"Siyasi, ekonomik ve ticari anlamda ilişkilerimiz ivme kazandı" ifadelerini kullanan Abdulati, "Mısır'ın Afrika kıtasında Türkiye'nin ilk sırada yer alan partneri" olduğunu vurguladı.

Abdulati, Mısır ve Türkiye'nin, ticaret hacmini artırma konusunda görüş birliğinde olduğunu ifade ederek, "15 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşmak için görüş birliğindeyiz" şeklinde konuştu.

"Gerilimi artırma politikası olduğunu düşünmekteyiz"

Bölgedeki çatışmalar ve gerilime işaret eden Abdulati, "Her iki ülke de dünyanın önemli eksenini oluşturan bölgemizde güvenlik ve istikrarı öncelemektedir" dedi.

Bakan Fidan ile Gazze, Lübnan, Sudan, Kızıldeniz ve Somali dahil bölgesel birçok konuyu ele aldıklarını aktaran Abdulati, şunları kaydetti:

"Önemli olan bölgedeki gerilimin düşürülmesi. Gerilimi artırma politikası olduğunu düşünmekteyiz. Ateşkesin temini için gayret ediyoruz. Türkiye ve Mısır olarak Batı Şeria'daki durumun kötüye gitmesinden endişe duyuyoruz."

Abdulati, iki devletli çözümün uygulamaya geçilmesi gerektiğinin altını çizerek, görüşmede "1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız ve özgür Filistin devletinin kurulmasının" gerekliliğinin teyit edildiğini ifade etti.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana sürdürdüğü saldırılar konusunda Abdulati, "En yakın zamanda Filistin halkına karşı sürdürülen bu alçakça saldırıların sona ermesi, ateşkesin bir an önce tesisi ve insani yardımların şartsız ve kayıtsız ulaştırılması için derhal adımların atılması gerekir" ifadelerini kaydetti.

"Türkiye ve Mısır arasında birçok anlaşma taslağı var"

Abdulati, Dışişleri Bakanı Fidan ile yapılan görüşmelerde iki ülke arasında yapılması planlanan anlaşmaların da ele alındığı bilgisini vererek, "Önümüzde birçok anlaşma taslağı var" dedi.

Anlaşmalar konusunda "görüşmelerin devam ettiğini" belirten Abdulati, "Bunlar üzerinde nihai karara vardıktan sonra, hayata geçirilmesi için çaba harcayacağız" şeklinde konuştu.

"İki kardeş halk ve ülke her alanda iş birliğini geliştirmeyi arzulamaktadır" ifadeleriyle Mısır ve Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişeceğini vurgulayan Abdulati, "Bu anlaşmaların bir an önce hayata geçirilmesi konusunda görüş birliği içerisindeyiz. ifadelerini sözlerine ekledi.

Abdulati, Mısır ve Türkiye arasında yatırım ve ticaretin artmasından her iki ülkenin olumlu bir şekilde etkileneceğini ifade etti. (AA)

"
"