Politika

Bakan Fidan, bugün Gymnich'e katılıyor; Ankara toplantıya hangi konuları götürüyor?

Fidan'ın Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis ile de bir görüşme gerçekleştirmesi bekleniyor

29 Ağustos 2024 08:18

T24 Haber Merkezi

Türkiye'ye 5 yıl aradan sonra ilk kez Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları Gayriresmi (Gymnich) daveti gelmişti. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan bugün Brüksel'de yapılacak toplantıya katılacak. Ankara, 5 yıl sonra gelen çağrıyı AB ile ilişkileri canlandırmak için bir diyalog arayışı olarak görüyor. 

Türkiye'yi Brüksel'de Dışişleri Bakanı Hakan Fidan temsil edecek. Fidan, Avrupalı mevkidaşlarına bölgesel ve küresel tehditlere karşı Türkiye-AB iş birliğinin önemini anlatacak. İlişkilerin güçlendirilmesi yönünde irade ortaya konulması ve somut adım atılması beklentisini muhataplarına iletecek.

Bakan Fidan'ın gündeminde ne var?

Bakan Fidan, Gümrük Birliği'nin günün ihtiyaçlarına uygun olarak modernize edilmesi konusunda Türkiye'nin önceliklerini hatırlatacak.

Ayrıca Fidan vizeyle ilgili sorunların giderilmesinin AB ile Türkiye arasındaki ticari, kültürel, akademik ve insani bağların sürdürülmesi açısından önemini vurgulayacak. Türkiye'nin Kıbrıs konusundaki tutumunu da AB tarafına bir kez daha iletecek.

Yunanistan Dışişleri Bakanı ile görüşecek

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ikili görüşmeler de gerçekleştirecek.

Bakan Fidan, toplantı kapsamında Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Genişlemeden Sorumlu AB Komiseri Oliver Varhelyi ile görüşecek.

Fidan ayrıca AB üyesi ülkelerin Dışişleri Bakanları ile Türkiye-AB ilişkilerinin yanı sıra Ukrayna, Ortadoğu, Güney Kafkasya gibi başlıklarda görüş alışverişinde bulunacak.

Bu kapsamda Fidan'ın Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis ile de bir görüşme gerçekleştirmesi bekleniyor.

 

"
"