Dünya

Babil tabletleri deşifre edildi, kıyamet senaryoları ortaya çıktı

Üzerlerinde çivi yazısı bulunan dört kil tablet, kralların ölümünü ve medeniyetlerin çöküşünü anlatıyor

13 Ağustos 2024 12:21

T24 Dış Haberler

Araştırmacılar, 4 bin yıllık Babil tabletlerini deşifre ettiler. Mesajların "kıyamet, ölüm ve kasvet dolu kehanetler içerdiği" bildirildi.

Irak'ta keşfedilen ve British Museum koleksiyonunun bir parçası olan antik eser, ancak şimdi modern dile çevrilebildi. Journal of Cuneiform Studies'de yayımlanan yeni bir çalışmaya göre, üzerlerinde çivi yazısı bulunan dört kil tablet, kralların ölümünü ve medeniyetlerin çöküşünü anlatıyor. 

Güney Mezopotamya halklarının, "gökyüzündeki olayların" yeryüzündeki halkların ve yöneticilerin gelecekleri hakkında uyarıda bulunan tanrısal işaretler olduğuna inandıklarını belirten raporun yazarları Andrew George ve Junko Taniguchi, "Ay tutulması alametlerine dair şimdiye kadar keşfedilen en eski derleme örneklerini temsil ediyorlar" dedi.

Araştırmada Babillilerin tutulmaları ayın şekline ve tarihlerine göre analiz ederek farklı olayları tahmin etmek için kullandıkları rapor edildi.

Tabletlerde yazılı olan kehanetler arasında "Bir kral ölecek, Elam yıkılacak", "Güneyde bir tutulma başlar ve sonra temizlenirse dönemin diğer iki bölgesi olan Subartu ve Akkad'ın çöküşü gerçekleşecektir" gibi ibareler de bulunduğu kaydedildi.

Diğer kehanetlerde ise çekirge sürüsünün ülkeye saldıracağı, sığırların telef olacağı ve büyük bir ordunun düşeceği yazıyordu.

Bu metinlerin kralın danışmanları tarafından gelecekte olacakları tahmin etmek için kullanıldığı belirtildi.

Araştırmanın yazarları, "Krala danışmanlık yapanlar gece gökyüzünü izler ve gözlemlerini akademik göksel-âlem metinleri külliyatıyla eşleştirirlerdi" dedi.

Raporun yazarlarından biri olan ve Londra Üniversitesi'nde emeritus Babil profesörü olan Andrew George'a göre, kehanetlerden bazıları, farklı tutulmaların zamanlaması ile önemli olaylar arasında daha önce gözlemlenen tesadüflere dayanıyor olabilir. 

 

 

"
"