Ekonomi

Avrupa Merkez Bankası yetkilisinden faizi artışını eleştiren liderlere yanıt: İşimizi yapıyoruz, faiz artmaya devam edecek

Guindos, "Enflasyonu uzun zamandır hafife alıyorduk" dedi

08 Kasım 2022 16:01

Avrupa Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Luis de Guindos, başta Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni olmak üzere Avrupalı liderlerden gelen eleştirilerine rağmen faiz artışlarının devam edeceğini söyledi. 

Politico'ya değerlendirmelerde bulunan Guindos, "İşimizi yapmalıyız. Enflasyonun fiyat istikrarı olarak tanımladığımız seviyeye gelmesini sağlamak için faiz artırışlarına devam edeceğiz. Enflasyon verilerini rehber olarak alıyoruz ve ekim ayı verisine bakarsak, artmaya devam ediyor" dedi. 

"Enflasyonu hafife alıyorduk"

Guindos, aralık ayındaki toplantıda 75 baz puanlık faiz artışın mümkün olduğunu belirterek "Enflasyonu uzun zamandır hafife alıyorduk. Beklentime göre, önümüzdeki birkaç ayın enflasyon verisi, mevcut yüzde 10.7 seviyesinde gelecek. Enflasyon, gelecek yılın ilk yarısı gerilemeye başlayacak ama manşet ve çekirdek enflasyon, yüksek kalmaya devam edecek" ifadelerini kullandı.

Başkan Yardımcısı, geleceğe dair güvenilir tahminler yapmanın "çok zor" olduğunu söyledikten sonra Avrupa kıtasında derin bir resesyon olacağını düşünmediğini ve 2023 yılının sonlarına doğru büyüme verisinin pozitife dönmesini beklediğini aktardı. 

Macron "Endişeliyim" demişti

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Avrupa Merkez Bankası'nın ekim ayındaki faiz kararı öncesi yaptığı açıklamada "Para politikası temsilcileri ve uzmanların enflasyonu dizginlemek için talebin bastırılması gerektiğine yönelik açıklamaları nedeniyle endişeliyim. ABD'nin aksine bizim ekonomimiz aşırı ısınmadı" demişti. 

Yeni İtalya Başbakanı Meloni ise faiz artışının "ihtiyatsız bir karar" olacağını söylemişti. 

Euro Bölgesi'nde ekim ayı enflasyonu yüzde 10.7 olarak gerçekleşti. Avrupa Merkez Bankası, 27 Ekim'de üst üste ikinci kez 75 baz puanlık artış gerçekleştirerek faizi yüzde 2 seviyesine çıkarmıştı. 

"
"