Dünya

Avrupa Komisyonu, AB Dönem Başkanı Macaristan'ı Adalet Divanı'na sevk etti

Budapeşte hükûmeti, yürürlüğe koyduğu egemenlik yasası ile Avrupa Birliği’nin güvence altına aldığı bir dizi hak ve özgürlüğü askıya almakla suçlanıyor

04 Ekim 2024 15:44

T24 Dış Haberler

Avrupa Komisyonu, “Egemenliği Koruma Yasası” nedeniyle Macaristan’ı Adalet Divanı’na sevk etti. Budapeşte yönetiminin, "etki ajanlığıyla mücadele" kapsamında yürürlüğe koyduğu yasa, Avrupa Komisyonu’na göre muhalefeti bastırma amacı taşıyor ve temel hakları ihlal ediyor.

Macaristan'da Viktor Orban hükûmeti, yasanın seçim kampanyaları için yabancı finansmanı suç saymak ve geniş soruşturma yetkilerine sahip bir Egemenlik Koruma Ofisi kurmak amacıyla oluşturulduğunu ifade etti. Ancak Avrupa Komisyonu, yasanın Avrupa Birliği yasalarını ihlal ettiği kanısında.

Komisyon tarafından perşembe günü yapılan açıklamada, yeni ofise verilen yetkilerin sivil toplum kuruluşları, medya organları ve gazetecileri orantısız bir şekilde etkilediğini ve kısıtladığını belirtti. Yasanın AB yasalarında yer alan aile hayatına saygı, ifade özgürlüğü ve dernek kurma özgürlüğü gibi bir dizi hak ve özgürlüğü ihlal ettiği vurgulandı.

Ofis kendi başına kimseyi cezalandırma yetkisine sahip olmasa da yabancı finansman kabul eden seçim adaylarını kovuşturmak ile yetkili. Bu durum, adayların 3 yıla kadar hapis cezasıyla karşılaşmasına yol açabilir.

2022 yılında komisyon, Macaristan’daki demokratik gerileme sürecinin AB’nin ortak bütçesini riske atabileceği endişesiyle önemli miktarda fonu engellemişti.

Moskova ziyareti tepki çekti

Macaristan temmuz ayı başından beri AB Dönem Başkanlığı'nı yürütüyor. Görev süresinin hemen başında Orban’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna’daki barışçıl çözüm olanaklarını görüşmek üzere Moskova’ya gitmesi Macaristan ile AB yönetimi arasındaki gerilimi tırmandırdı.

Birçok ülke Macaristan’da düzenlenen toplantılara yalnızca alt düzey yetkililer göndererek protesto ediyor.

"
"