Gündem

Asos antik kentinde sondaj tehlikesi; Bakanlıktan daha önce iptal edilen projeye "ÇED olumlu" kararı

31 Ağustos 2024 10:05

Çanakkale Ayvacık’taki tarihi-turistik bölgede daha önce iptal edilen jeotermal elektrik santralı tehlikesi yeniden gündeme geldi. Mahkemenin daha önce şeffaf olmadığı ve yetersiz olduğu, gerekçesiyle iptal ettiği projeye, Bakrom Madencilik yeniden onay aldı.

Cumhuriyet'ten Şeyda Öztürk'ün haberine göre, Bakrom Madencilik, Assos antik kentine yakın bir noktada jeotermal kaynak aramak için ilk olarak çalışmalara 2019’da başladı. Şirketin sondaj projesine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından o dönem “Çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir” kararı verildi. Şirketin kapsamlı bir ÇED raporu hazırlamadan aldığı onay, 2020’de Çanakkale İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Mahkeme kararında, şirket tarafından hazırlanan Proje Tanıtım Dosyası’nın (PTD) teknik açılardan şeffaf olmadığı ve yetersiz olduğu, süreçte teknik usullerin yeterince açık belirtilmediği ifade edildi. Bölgede 4 bin 73 hektarlık ruhsatı bulunan şirket ise projesinden vazgeçmeyerek 2022’de yeni bir başvuru yaptı.

JES tehlikesine rağmen ÇED olumlu raporu

Bu defa ÇED raporu hazırlayan şirkete bakanlık tarafından “ÇED olumlu” kararı verildi. 11 bin metrekarelik alanda çalışmalarına başlayacak şirket, çalışmaların yapılacağı alana bir adet sondaj kuyusu açacak. Tarım arazisi ve Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne ait olan alanlarda yapılacak projede zeytin ağaçları bulunuyor.

 

"
"