Dünya

Araştırma: Atlar ileriyi planlayabilir ve stratejik düşünebilir

Atlar ayrıca bilim insanlarının daha önce düşündüğünden çok daha zeki

12 Ağustos 2024 08:55

T24 Dış Haberler

Britanya'daki Nottingham Trent Üniversitesi'nde yapılan ve hayvanların ödül temelli bir oyuna verdikleri tepkileri analiz eden bir araştırmaya göre, atların ileriyi düşünme ve planlama yeteneğine sahip olduğu ortaya çıktı. Atlar ayrıca bilim insanlarının daha önce düşündüğünden çok daha zeki. 

Araştırmanın başındaki Louise Evans, "Daha önce yapılan araştırmalar, atların sadece o anki uyaranlara tepki verdiklerini, proaktif bir şekilde ileriye bakmadıklarını, ileriyi düşünmediklerini ve eylemlerini planlamadıklarını öne sürmüştü; oysa bizim çalışmamız, atların eylemlerinin sonuçlarına ve çıktılarına dair bir farkındalığa sahip olduklarını gösteriyor" dedi.

Üç aşamalı oyunda, başlangıçta sadece burunlarıyla bir kart parçasına dokundukları için bir ödülle ödüllendirilen 20 at yer aldı. Daha sonra, ikinci aşamada araştırmacılar bir "durdurma ışığı" açmaya başladılar. Atlara sadece ışık kapalıyken karta dokundukları takdirde atıştırmalık verildi. İlk başta, ışığı görmezden geldiler ve ışığın açık olup olmadığına bakmaksızın karta gelişigüzel dokunmaya devam ettiler.

Ancak üçüncü aşamada, araştırmacılar dur ışığı yanarken karta dokunmaya bir ceza getirdiklerinde ekip, kısa bir ara verdi ve tüm at katılımcılarının hatalarında ani ve oldukça önemli bir azalma olduğunu gördü. Atlar sadece ödül almak için doğru zamanda karta doğru şekilde dokunmaya başladı.

Stratejilerin bu şekilde anında değiştirilmesi, atların daha önce mümkün olduğu düşünülenden daha yüksek bir bilişsel muhakeme seviyesine sahip olduğunu gösteriyor.

Evans, "Bir şeyi yanlış yaptıkları için bir mola verildiğinde, devreye girdiler ve dikkatlerini vermeye başladılar" dedi.

Araştırmacılar, bu davranışın atın geleceği düşünmesini gerektirdiğini ve hedefe yönelik olduğunu, atların neyi başarmak istediklerine ve bunu yapmak için atmaları gereken adımlara odaklanmaları gerektiğini söylüyor.

"
"