Dünya

Antika kitaplarda beyin hasarına yol açabilen toksik kimyasallar bulundu

Bilim insanları, Viktorya dönemine ait kitapların zehirli boyalar içerdiğini açıkladı

20 Ağustos 2024 09:44

T24 Dış Haberler

Bilim insanları, 100 yıldan daha eski tarihlere ait kitaplarda zehirli boyalar bulunduğunu ifade ederek uyarıda bulundu. 

Yeni bir araştırmaya göre, antika kitaplarda "yasal olarak kabul edilebilir" seviyelerin 6 katına kadar kurşun ve krom bulunuyor. 

Bilim insanları, kitap kapaklarını oluşturan boyaların okuyucular, koleksiyoncular ve kütüphaneciler için ciddi sağlık riskleri oluşturabileceğini söylerken, yüksek kurşun maruziyetinin beyin ve sinir sistemine zarar vererek komaya ve ölüme yol açabileceğini belirtti. 

Kütüphane raflarından bir dizi kitap kaldırılırken, henüz test edilmemiş 19.Yüzyıla ait kitapların ise inceleme için plastik fermuarlı torbalara konulduğu açıklandı. 

Nashville'deki Lipscomb Üniversitesi'nden araştırmanın ortak yazarı Abigail Hoermann, "Toksik boyalar içeren bu eski kitaplar üniversitelerde, halk kütüphanelerinde ve özel koleksiyonlarda sergileniyordu. Bu tarz eski kitaplardaki pigmentlerin el ile sürtünmesi veya havaya karışarak solunması durumunda insan sağlığı açısından riskler doğuyor" açıklamasında bulundu. 

Birçok kitap kapağındaki metal konsantrasyonlarının kronik maruziyet için kabul edilebilir yasal sınırların üzerinde olduğu tespit edilirken, çoğu kapaktan alınan çözünmüş numunede kurşun konsantrasyonu Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin (CDC) limitlerinden fazla olduğu belirlendi. 

Kurşun veya kromun solunmasına kronik olarak maruz kalmak kanser, akciğer hasarı veya doğurganlık sorunları gibi sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. 

Araştırmacılar, güvenli olmayabilecekleri endişesiyle diğer kütüphaneleri kitaplarını test etmeye çağırdı. 

 

"
"