Dünya

Antidepresanların yaygın kullanımı balıkları nasıl etkiliyor?

İlaçların küresel tüketimi arttıkça, kalıntılar atık su yoluyla nehirlere ve akarsulara karışarak ekosistemler ve yaban hayatı üzerindeki etkileri konusunda endişelere yol açıyor

27 Ağustos 2024 12:17

T24 Dış Haberler

Yeni bir araştırma, su yollarının antidepresan markası Prozac ile kirlenmesinin balıkların vücutlarını ve davranışlarını, uzun vadede hayatta kalmalarını tehdit edebilecek şekilde bozduğunu ortaya koydu.

İlaçların küresel tüketimi arttıkça, kalıntılar atık su yoluyla nehirlere ve akarsulara karışarak ekosistemler ve yaban hayatı üzerindeki etkileri konusunda endişelere yol açıyor. 

Sperm canlılığını azaltıyor

Hayvan Ekolojisi dergisinde yayınlanan araştırma, Prozac olarak bilinen bir antidepresan olan fluoksetinin düşük konsantrasyonlarının, erkek lepisteslerin vücut kondisyonunu ve sperm canlılığını birden fazla nesil boyunca azalttığını buldu.

Çalışmanın başyazarı Monash Üniversitesi'nden Dr. Upama Aich, “her gün binlerce kimyasalın su yollarımıza döküldüğünü” söyledi. Araştırmacılar, “oldukça yaygın” olduğu için fluoksetini incelemeyi tercih etti. Aich, ilacın düşük konsantrasyonlarında lepisteslerde gözlenen değişikliklerin, “kirli bir ortamda yaşama, hayatta kalma ve gelişme” yetenekleri hakkında bir uyarı olarak alınması gerektiğini söyledi.

Araştırma nasıl yapıldı?

Araştırmacılar Avustralya'da istilacı bir tür olan 3 bin 600 yabani lepistes yakaladı ve bunları çakıl ve su bitkileri ile donatılmış tanklara rastgele yerleştirdi. Beş yıl boyunca tanklara, doğal ortamda bulunan seviyelerle tutarlı olarak sıfır, düşük ve yüksek olmak üzere farklı konsantrasyonlarda fluoksetin verildi. Araştırmacılar daha sonra erkek balıkların davranışları, vücutları ve üreme özellikleri üzerindeki etkileri birden fazla nesil boyunca inceledi.

Aich, düşük maruziyetin popülasyondaki erkeklerin vücut kondisyonunu bir bütün olarak azalttığını söyledi. Bu, yalnızca çiftleşme için değil aynı zamanda diğer erkeklerle savaşmak ve genel olarak hayatta kalmak için de önemli. 

Başyazar, düşük dozlara maruz kalmanın sperm hızını da azalttığını ancak dişiyi döllemek için kullanılan yüzgeç benzeri bir organ olan gonopodyumun uzunluğunu artırdığını söyledi.

İlaca maruz kalmanın aynı zamanda aktivite ve risk alma davranışındaki çeşitliliği de azalttığı, bunun da lepisteslerin vahşi doğadaki değişikliklere yanıt verme becerilerini etkileyebileceği ortaya çıktı. 

Victoria Çevre Koruma Kurumu'nda ekolojik risk ve yeni ortaya çıkan kirleticiler alanında baş bilim insanı olan Dr. Minna Saaristo, ilaçların düşük dozlarda çalışmak üzere tasarlandığını, bunun da düşük konsantrasyonlarda neden daha derin etkiler olduğunu açıklayabileceğini söyledi.

"
"