Politika

Ankara, sınırda alarmda: Güvenlik önlemleri iki kat arttırıldı, mevziler takviye edildi

Suriye sınırı stok görsel (Fotoğraf: AA)

04 Ekim 2024 17:44

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1 Ekim’de TBMM’nin açılışında yaptığı konuşmada, İsrail’in gözünü Türkiye’ye diktiğini açıklaması sonrası İsrail’in Lübnan’a saldırılarını arttırması ve bölgedeki karışıklık TSK’yı harekete geçirdi. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, beraberinde kuvvet komutanları ile kuzeybatı Suriye’de birlikleri denetlerken bölgeye takviye güçler sevk edildi. Lübnan’dan Suriye’ye yönelik giderek artan göç hareketine karşı Suriye sınır hattında kapsamlı güvenlik önlemleri alınmaya başlandı.

Alınan askeri önlemleri yerinde tespit amacıyla yüksek düzeyli bir askeri heyet kuzeybatı Suriye’ye geçti. İdlib ve Afrin’de incelemeler yapıldı.

Milli Savunma Bakanlığı'nın "X" hesabından yapılan paylaşımda, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Bayraktaroğlu'nun askeri komutanlarla birlikte sahada ziyaret ve incelemelerde bulunduğu açıklandı. Bölgede konuşlu askeri birliklere yaptığı ziyarette son gelişmelere dikkat çeken Bayraktaroğlu, saha komutanları ile olası gelişmelere karşı alınacak önlemleri yerinde denetledi.

“Sınır ötesi tüm tehditlere hazırız”

Milli Savunma Bakanlığı Halkla İlişkiler ve Medya Danışmanı Zeki Aktürk ise düzenlediği haftalık toplantıda, İsrail’in Lübnan saldırısına dikkat çekerek, "TSK’nın, sınırları ötesinden Türkiye'ye yönelik tüm tehditlere karşı koyabilecek kapasitede olduğu" mesajı verdi. İsrail-İran gerilimi ve İsrail'in Lübnan ve Suriye'de saldırılarını artırmasında da dikkati çeken Aktürk, bölgedeki tüm gelişmeleri yakından takip ettiklerini, gerekli tüm tedbir ve önlemleri aldıklarını ifade etti.

Takviye güçler sevk edildi, mevziler güçlendirildi

İsrail’in Lübnan’da Hizbullah güçlerine yönelik başlattığı karadan harekatın yanı sıra Suriye’de rejimin kontrolündeki bölgelere hava saldırılarını arttırması nedeniyle Ankara, denetimindeki kuzeybatı Suriye’de kapsamlı önlemler almaya başladı. Bölgede faaliyet gösteren muhalif silahlı güç Suriye Milli Ordusu, rejim ordusu ile PYD/DSG gruplarının konuşlandığı sınır hatlarını ek silahlı güçlerle takviye ederken TSK da bölgeye asker, teknik malzeme ve ağır silah sevk etti ve mevziler güçlendirildi.

İsrail, yeni lider Haşim Safi el-Din'in peşinde

Lübnan topraklarında ilerlemeye çalışan İsrail ordusu ise Hizbullah’a karşı havadan ve karadan saldırılarını arttırıyor. İsrail Hava Kuvvetleri, dün akşam ve bugün sabah saatlerinde Beyrut’un güney banliyölerine yöneldi. Saldırılarda Hizbullah'ın üst düzey liderlerinin toplantısı hedef alındı. Hava saldırısında öldürülen Hasan Nasrallah’ın halefi olarak gösterilen Safi el-Din'in, saldırıda ölmüş ya da yaralanmış olabileceği ileri sürüldü.

Göç yolu vuruldu

Lübnan Ulusal Haber Ajansı, İsrail uçaklarının bugün şafak vakti aralıksız saldırı gerçekleştirdiği, Suriye-Lübnan sınırındaki Jdeidet Yabous ve Al-Masnaa geçiş noktalarının yer aldığı uluslararası karayolunun da saldırılar kapsamında hedef alındığını, yolun her iki yönden ulaşıma kapandığını duyurdu. İsrail, Şam'ı Beyrut'a bağlayan uluslararası karayolunu ise 3 füzeyle hedef alarak tahrip etti.  Suriye topraklarına ulaşmaya çalışan yüz binlerce sivilin kullandığı yolun tahrip olması göçü zorlaştırdı.

'Gecenin Kıyısı'nda taraf tutmanın anlamsızlığı üzerine bir hikâye

 

 

 

 

 

 

"
"