Politika

Ankara-Şam normalleşme çabaları | Rusya'dan "Bir toplantı daha planlıyoruz" açıklaması geldi, Dışişleri memnuniyet bildirdi

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Türkiye'nin askerlerini çekmeye hazır olduğunu ancak henüz belirli koşullar üzerinde anlaşmaya varılmadığını" söyledi

03 Eylül 2024 14:32

T24 Dış Haberler

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ankara-Şam normalleşmesi gündemine ilişkin olarak "Türkiye'nin askerlerini çekmeye hazır olduğunu ancak henüz belirli koşullar üzerinde anlaşmaya varılmadığını" söyledi. Lavrov ayrıca Rusya, Türkiye, Suriye ve İran'ın yakın gelecekte Ankara ve Şam arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesini görüşmek üzere bir toplantı daha yapmayı planladıklarını söyledi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Rusya'nın çabalarını olumlu karşıladıklarını bildirdi. 

"Türkler buna hazır ama belli parametreler üzerinde anlaşmaya varılmadı"

Ankara-Şam arasındaki normalleşme gündeminde art arda açıklamalar gelmeye devam ediyor. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın normalleşmenin başlaması için Türk ordusunun Suriye’den çekilmesinin ön şart olmadığını ifade etmişti. Son olarak Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, RT televizyonuna verdiği mülakatta Türkiye'nin Suriye'den askerlerini çekmeyi görüşmeye hazır olduğunu ancak henüz belirli koşullar üzerinde anlaşmaya varılmadığını söyledi.

“Türkler buna hazır ama henüz belirli parametreler üzerinde anlaşmaya varılmadı" diyen Lavrov, "Mültecilerin geri dönüşü, Türk birliklerinin varlığını gereksiz kılacak terör tehdidini bastırmak için gerekli önlemler hakkında konuşuyoruz. Tüm bunlar üzerinde çalışılıyor” ifadelerini kullandı. 

Bakan Lavrov, Suriye hükûmetine göre Ankara ile ilişkilerin normalleşmesi için Türk askerinin Suriye'den nihani olarak çekilme sürecine ilişkin net bir karar alınması gerektiğini söyledi. 

Lavrov: Rusya, Türkiye, Suriye ve İran, Ankara ve Şam arasında normalleşmeyi görüşecek

Rusya, Türkiye, Suriye ve İran'ın yakın gelecekte Ankara ve Şam arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesini görüşmek üzere bir toplantı daha yapmayı planladıklarını söyleyen Lavrov, şunları söyledi: 

“Geçen yıl hem savunma hem de dışişleri bakanlıkları ve istihbarat temsilcilerinin katılımıyla toplantılar düzenlemek için büyük çaba sarf ettik. Bu toplantılarda Suriye Arap Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ilişkilerin normalleşmesini sağlayabilecek koşulları görüşmeye çalıştık. Bu toplantılara Suriye, Türkiye, Rusya ve İran'dan temsilciler katıldı. Şimdi başka bir toplantı hazırlamanın makul olacağına inanıyoruz. Öngörülebilir bir gelecekte bunun gerçekleşeceğinden eminim"

Dışişleri Bakanlığı: Olumlu karşılıyoruz

TRT'nin haberine göre Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, "Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un Türkiye’nin Suriye’den çekilmesine ilişkin açıklamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine açıklamalarda bulundu. Keçeli, Rusya'nın çabalarını olumlu karşıladıklarını ifade etti. Sözcünün açıklamaları şöyle: 

“Rusya’nın, ülkemizle Şam yönetimi arasında angajman tesisi kapsamındaki çabalarını olumlu karşılıyoruz.

Biz, Suriye’de, halkının ülkesine geri döndüğü, insanıyla toplumuyla barışık, halkının BM Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararlarında da lafzını bulan meşru talep ve beklentileri çerçevesinde attığı adımlarla gerçek bir ulusal uzlaşıyı sağlamış, sadece Türkiye için değil bölgesi için de istikrarsızlık yerine istikrar ihraç eden, karşılıklı fayda ve çıkar temelinde ekonomik durumunu geliştiren ve halkının refahını iyileştiren bir komşu görmek istiyoruz.

Bunun da iyi niyetli, önkoşulsuz ve gerçekçi bir yaklaşımla hayata geçirilmesine gayret edilmesi gerektiğini söylüyoruz. Bu çerçevede gerekli zemini hazırlama gayretleri sürdürülecektir"

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen ay Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a iki ülke arasındaki ilişkileri normalleştirme çağrısında bulunmuş ve şöyle demişti:

“Beşar Esed şu anda Türkiye ile ilişkileri düzeltme noktasında bir adım attığı anda biz de ona karşı o yaklaşımı gösteririz. Çünkü biz dün Suriye ile düşman değildik ki, biz Esed ile ailece görüşüyorduk. Biz davetimizi yapacağız. İnşallah bu davetle birlikte de Türkiye-Suriye ilişkilerini geçmişte olduğu gibi aynı noktaya getirelim istiyoruz. Davetimiz her an olabilir"

Esad’sa çağrılara olumlu baktıklarını ama normalleşme için Türkiye’nin "teröre desteği durdurması"nı ve "Suriye’den kuvvetlerini çekmesi"ni istemişti. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ise Suriye’yle görüşmeyi bakanlar düzeyine indirmiş, uygun koşullar oluşması durumunda görüşülebileceğini söylemişti. Güler, Türkiye’nin Suriye’den çekilme şartlarını “Türkiye Suriye’den çekilmeyi ancak yeni anayasa kabul edildikten, seçimler yapıldıktan ve sınırlar güvence altına alındıktan sonra görüşebilir" şeklinde açıklamıştı. 

Ardından konuşan Esad’sa 25 Ağustos’ta Türkiye ile normalleşme çabalarının olumsuz sonuçlandığını duyurmuştu.

Türkiye’nin Suriye’den çekilmesi gerektiğini yineleyen Esad “Türk yetkililerin açıklamaları asılsızdır, kriterimiz egemenliktir” demişti.

"
"