Politika

Ankara, KYB'nin Türkmenleri ve KDP'yi dışlayarak Kerkük'te şekillendirdiği yerel yönetimden rahatsız: "Oldubitti huzura hizmet etmez"

11 Ağustos 2024 18:54

Kerkük’te Celal Talabani'nin kurduğu ve büyük oğlu Bafel Talabani’nin liderliğini yaptığı Kürdistan Yurtseverler Birliği’nden (KYB) Rebwar Taha'nın 9 il meclisi üyesinin oyu ile valilik görevine seçilmesinin ardından Ankara’daki kaynaklar, Türkmenler dahil tüm yerel unsurların temsilini temin eden bir yönetim teşkil edilmesi gerektiğini vurguladı.

T24’e konuşan diplomatik kaynaklar; Türkmen, Arap ve Kürt unsurlar arasında Kerkük’te “dönüşümlü valilik” formülü için görüşmeler devam ederken Valiliğe KYB’li Taha’nın, Vali Yardımcılığı ve Kerkük Vilayet Meclisi (KVM) başkanlığına Arap isimlerin getirilip, yönetimde hiçbir Türkmen temsilcinin yer almamasından Ankara’nın rahatsız olduğuna işaret etti. 

Kaynaklar, basına yansıyan haberlere göre “dönüşümlü valilik” esasına göre görüşmeler sürerken 10 Ağustos’ta KYB’nin Bağdat’ta bir otelde bazı Arap KVM üyeleriyle bir araya geldiğini, yönetimin bu toplantılarda varılan mutabakat sonucunda kurulduğunu aktardı. 

Diplomatik kaynaklar, “toplantıda alındığı iddia edilen kararların hukuki karşılığı olup olmadığının ayrıca irdelenmesi gerekeceğini” vurguladığı.

Değerlendirmede, “Her hal ve karda, Kerkük’teki üst düzey makamların, içinde Türkmenlerin, KDP’nin ve diğer Arap üyelerin bulunmadığı bir kurguda, oldubitti yoluyla belirlenmesi girişimininin, Vilayette toplumsal barışa ve huzura hizmet etmeyeceği açıktır” denildi. 

Ankara’nın konu hakkındaki politikası hakkında bilgisi olan kaynaklar,  “Bu grubun Kerkük’ün bütününü temsil etmekten çok uzak olduğu ortadadır. Gelişmeleri yakından takip edeceğiz” dedi.  

Kaynaklar, Ankara’nın başta PKK olmak üzere Kerkük’te terör örgütleri ve iltisaklı yapıların melce bulmasına meydan verilmemesini istediğini belirtirken, “Türkmenler dahil Kerkük’teki tüm yerel unsurların temsilini temin eden bir yönetim teşkil edilmesi gerektiğine dair hassasiyetimizi bu vesileyle yineliyoruz” dedi. 

Ne oldu?

Kerkük’te Aralık’ta yapılan yerel yönetim seçimlerden 9 ay sonra yeni vali seçimi, müzakere ve tartışmaların sürdüğü bir dönemde, 10 Ağustos’ta yapıldı. Arap ve Hıristiyanların desteği ile KYB’li Taha vali seçildi. Anlaşma içinde olan ve birlikte hareket eden  Irak Türkmen Cephesi (ITC) ile Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ise yönetim dışı kaldı ve Türkiye’nin de desteklediği dönüşümlü valilik talebi müzakere masasında kaldı.

Müzakereler sonuçlanmadan bir otelde yapılan vali seçimi, Türkmen ve Araplar arasında tepkiye neden oldu. T24’ten Namık Durukan’ın haberine göre, Irak Türkmen Cephesi, Kerkük’e vali seçilmesini hukuka aykırı olarak değerlendirerek suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı. Irak Türkmen Cephesi (ITC) tarafından yapılan yazılı açıklamada, karar "hukuka aykırı" olarak tanımlanırken, "Kerkük sorunu rütbe ve mevki dağıtarak çözülemez... Yapılanlar, toplumlar arası uzlaşı, bileşen ve birlik ruhuna aykırıdır" denildi.

Kerkül İl Meclisi‘nde iki sandalye ile temsil edilen ITC açıklamasında kimsenin Türkmenleri göz ardı edemeyeceğine vurgu yapılarak, toplantıya katılım sağlanmadığını ve kimsenin Türkmenleri temsil etmediği ifade edildi.

"
"