Ekonomi

Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği emeklilik düzenlemesi yeniden gündemde

Toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanabilmek için yüzde 1 barajını aşan sendikalara üye olma şartı tekrar getirildi

21 Temmuz 2024 08:28

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda "vergi torba teklifinin" görüşmeleri sırasında AKP'nin önerisiyle yeni bir madde eklendi. Bu maddeye göre, yasadaki emeklilik aylığı ile ilgili kısıtlama Türkiye Kızılay Derneği ve bağlı şirketlerde çalışanlar için geçerli olmayacak. AKP, düzenlemenin gerekçesini, "Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği maddede emekli aylıklarında yaşanan sorunu çözmek" olarak açıkladı.

AKP, Anayasa Mahkemesi'ne Karşı

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın aktardığına göre, Anayasa Mahkemesi, haziran ayında Türkiye Maarif Vakfı, Yunus Emre Vakfı, Türkiye Kızılay Derneği ve diğer bazı kurumlarda görev alan kişilerin emekli aylıklarının kesilmeyeceğini öngören kuralı iptal etmişti. Yüksek mahkeme, gerekçesinde eşitlik ilkesinin ihlal edildiğini belirtmişti. Ancak iktidar, Kızılay çalışanlarının emeklilik aylıkları kesilmeden görev yapabilmeleri için yeni düzenleme getiriyor.

KDV İstisnası Tartışması

Görüşmelerde, deniz ve hava taşıma araçları için yüklenilen KDV’nin gider veya maliyet olarak dikkate alınmasına olanak sağlayan madde de tartışma konusu oldu. AKP, önerge ile maddeyi tekliften çıkardı.

Emekçilere Yine Baraj

İktidar, Danıştay ve Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararlarına rağmen, emekçilere yeniden “baraj” getiriyor. Toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanabilmek için yüzde 1 barajını aşan sendikalara üye olma şartı tekrar getirildi. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, bu düzenlemenin sendika seçme özgürlüğüne darbe vurduğunu belirterek geri çekilmesini talep etti.

"
"