Dünya

Almanya inovasyonda ikinci sırada

Dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi olan Alman ekonomisi, Güney Kore'nin hemen arkasında ve Britanya, ABD ve Fransa'nın önünde ikinci sırada yer alarak etkili bir konum elde ediyor

19 Eylül 2024 14:29

T24 Dış Haberler

Alman ekonomisi, eleştiriler ve mevcut ekonomik durgunluğa rağmen inovasyonda ileri pozisyonunu koruyor. Güncel çalışmalar, özellikle Alman amiral gemisi sektörünün araştırma ve geliştirme ile inovasyon kapasitesinde önemli bir uluslararası konuma sahip olduğunu doğruluyor.

Alman Sanayi Federasyonu (BDI) ve strateji danışmanlık şirketi Roland Berger için yapılan çalışmada, benzer rekabet gücü sıralamalarında da üst sıralarda yer alan "olağan şüpheliler" öne çıkıyor: İsviçre, Singapur, İskandinav ülkeleri ve İrlanda.

Almanya'nın en yenilikçi ekonomiler sıralamasındaki konumu geçen yıldan bu yana iki sıra gerileyerek 12'nci sıraya düştü. Ancak Fraunhofer-Gesellschaft ve Avrupa Ekonomik Araştırmalar Merkezi (ZEW) tarafından yapılan çalışmanın yazarları, analizlerinde küçük ve büyük ekonomiler arasında ayrım yapıyor.

Dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi olan Alman ekonomisi, Güney Kore'nin hemen arkasında ve Britanya, ABD ve Fransa'nın önünde ikinci sırada yer alarak etkili bir konum elde ediyor. Araştırmaya göre Almanya, gelecekteki yaşayabilirliği için belirleyici olan kilit teknolojilerde özellikle güçlü. Bunlar arasında enerji, döngüsel ekonomi ve üretim süreçlerine yönelik yeni teknolojiler yer alıyor.

ABD ekonomisinin inovasyon kapasitesi düşüşte

Aslında Almanya'daki durum diğer büyük Batı ekonomilerine kıyasla çok daha istikrarlı. Almanya'nın geleceğe hazır olma durumu 2000'li yılların ortalarından bu yana büyük ölçüde değişmeden kalırken, örneğin ABD ekonomisinin inovasyon kapasitesi o zamandan bu yana düşüş gösterdi. Bu gelişme ilk bakışta Apple, Alphabet ve Nvidia gibi Amerikan teknoloji devlerinin dijital ekonomideki hakimiyetiyle uyuşmuyor.

Ancak, borsadaki büyük ağırlığına rağmen, teknoloji sektörü genel ABD ekonomisinin yalnızca küçük bir bölümünü oluşturuyor. Yazarlara göre, ABD'nin inovasyon rekabetindeki konumu, kimya veya makine mühendisliği gibi diğer birçok alanda gerilemiştir.

Danışmanlık firması Eisbach Partners tarafından yapılan ve WELT'e özel olarak sunulan yeni bir çalışma da Almanya'daki en azından büyük şirketlerin araştırma ve geliştirmenin gelecekteki yaşayabilirlikleri için öneminin farkında olduğunu gösteriyor.

Çalışma, MDax'ta yer alan 50 şirketin araştırma ve geliştirme harcamalarını ciro ve kârla ilişkili olarak analiz etti. Sonuç: Şirketlerin kar marjı son zamanlarda önemli ölçüde düşmüş olsa da - 2021'de yüzde 7,8'den 2023'te sadece yüzde 2,9'a - inovasyona yapılan yatırım sürekli olarak yüksek kalmaktadır. Hatta Ar-Ge harcamaları ciroya oranla, ankete katılan tüm şirketler için toplamda yüzde 24 gibi iyi bir oranda artmıştır.

"
"