Dünya
BBC Türkçe

Almanya'da üç kişinin öldüğü bıçaklı saldırıda 15 yaşında bir şüpheli gözaltına alındı

25 Ağustos 2024 07:21

Alman polisi Solingen'deki bıçaklı saldırıyla bağlantılı olarak 15 yaşında bir şüphelinin gözaltına alındığını ve saldırının terör amaçlı olma ihtimalini gözardı edemeyeceklerini açıkladı. Asıl zanlının hala kayıp olduğu düşünülüyor.

Ülkenin batısındaki sanayi kentinde Cuma akşamı bir festivalde düzenlenen bıçaklı saldırıda üç kişi öldü, sekiz kişi de yaralandı.

Polis, olay yerinden kaçan zanlıyı aramaya devam ediyor.

Saldırıyı Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) üstlendi. Ancak bu konuda henüz herhangi bir delil sunulmadı ve saldırganla ne kadar yakın bir ilişki içinde olunduğu da netlik kazanmadı. 

15 yaşındaki şüpheli 'saldırıdan haberdardı'

Polisin yaptığı basın açıklamasında olayla ilgili olarak 15 yaşında bir şüphelinin gözaltına alındığı belirtildi. 

Gözaltının bu sabah, iki kadının 15 yaşındaki çocukla bir başkası arasında geçen ve saldırının konuşulduğu bir konuşmaya kulak misafiri olduklarını bildirmeleri üzerine gerçekleştiği bildirildi.

Savcı Markus Caspers 15 yaşındaki çocukla ilgili olarak “Şu anda sadece bir suçu ihbar etmediğinden şüpheleniliyor” dedi. Caspers, şüphelinin faille “suçtan kısa bir süre önce” konuştuğunun iddia edildiğini de sözlerine ekledi.

Caspers, kısmen saldırganın kurbanlarını tanımıyor görünmesi nedeniyle “terör amaçlı saldırının” dışlanamayacağını söyledi.

Saldırganın kimliği belirsiz

Şüpheli halen gözaltında tutulurken, müfettişler saldırıyı tam olarak kimin gerçekleştirdiğini tespit etmeye çalışıyor.

Polis festival öncesinde herhangi bir terör tehdidi olmadığını ve geniş bir güvenlik bölgesi oluşturulmadığını açıkladı.

Polis yetkilileri, saldırganın kimliğinin belirsizliğini koruduğunu ve soruşturmanın devam ettiğini ekledi.

Polis ayrıca “birden fazla bıçak” bulduklarını ve bunlardan birinin saldırıda kullanılıp kullanılmadığını araştırdıklarını açıkladı.

Saldırıda 67 ve 57 yaşlarında iki erkek ile 56 yaşında bir kadının öldüğü, sekiz yaralıdan dördünün durumunun ağır olduğu kaydedildi. 

Komiser Markus Röhrl, bir soru üzerine saldırganın kurbanların boyun ve boğazlarını hedef aldığını söyledi.

Röhrl, polis memurlarının başka kimsenin olaya karıştığını düşünmediklerini ve delil aradıklarını söyledi.

Daha fazla bilgi için halka çağrıda bulunan yetkili, insanları spekülasyon yapmamaya ya da sosyal medyada bilgi paylaşmamaya çağırdı. 

Saldırı nasıl oldu?

Saldırı yerel saatle Cuma akşamı 21:30 sularında meydana geldi.

Şehir merkezindeki meydanda düzenlenen "çeşitlilik temalı" bir festivale katılanlar arasına dalan saldırganın insanları bıçakladığı bildirildi.

11 kişiye bıçaklı saldırıda bulunan saldırgan olay yerinden kaçtı.

Saldırının ardından yapılan aramalar üzerine olay yerine gelen polis güvenlik kordonu oluşturdu.

Yollar kapatıldı ve arama çalışmaları sürerken bölge sakinlerinden evlerinden çıkmamaları istendi.

Kentin 650'inci kuruluş yıl dönümünü kutlamak üzere düzenlenen festival iptal edildi. 

Polisten yapılan ilk açıklamada, saldırganın net bir eşkalinin bulunmadığı, arama çalışmalarının devam ettiği belirtildi.

Şehir merkezindeki insanlara "dikkatli olmaları" çağrısı yapıldı. Şüpheli davranan birini görmeleri halinde polisi aramaları istendi.

Polis sözcüsü Alexander Kresta, Alman medyasına yaptığı açıklamada çok sayıda görgü tanığıyla konuştuktan sonra “şu anda saldırganın tek kişi olduğunu varsayıyoruz” dedi. 

Tepkiler: 'Şok, dehşet ve üzüntü'

Belediye Başkanı Tim Kurzbach "şehrin şok, dehşet ve üzüntü içinde olduğunu" söyledi.

Kuzey Ren-Westfalya Başbakanı Hendrik Wuest, acımasız ve anlamsız şiddet eyleminin eyaleti kalbinden vurduğunu ifade etti.

İçişleri Bakanı Nancy Faeser Solingen'e gitti.

Başbakan Olaf Scholz da X hesabından yaptığı paylaşımda, olayla ilgili olarak Belediye Başkanı Kurzbach ile bir telefon görüşmesi yaptığını belirterek, "Failin bir an önce yakalanması ve kanunun tüm gücüyle cezalandırılması gerekiyor" diye yazdı.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir
"
"