Dünya Basınında Bugün

Almanya'da aşırı sağın Nazilerden bu yana ilk gerçek zaferi; İsrail'de Netanyahu'ya öfke büyüyor | Dünya Basınında Bugün

02 Eylül 2024 09:20

T24 Dış Haberler

Almanya'da aşırı sağcı AfD, Doğu Almanya'nın Thüringen eyaletindeki seçimlerde birinci sıraya yerleşti ve böylece ülkede Nazilerden bu yana ilk kez aşırı sağcılar önemli bir başarı elde etmiş oldu. Hamas'ın Gazze'de yeraltında tuttuğu 6 rehinenin ölümünün ardından on binlerce İsrailli dün gece sokaklara döküldü ve ülkede genel grev çağrısı yapıldı. Sağlık çalışanları, pazar günü Gazze'de, hızla yayılan çocuk felci salgınını önlemeyi amaçlayan aşılama kampanyası başlattı. 10 ay süren savaşla paramparça olan ve İsrail ile Hamas'ın taahhüt ettiği “insani duraklamalara” uymasına bağlı olan kuşatma altındaki bölgede bu zorlu bir görev. Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın pazar günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi ile ayrı ayrı yaptığı telefon görüşmelerinde Filistin'deki durumu ele aldığı öğrenildi. Yunan basınının önde gelen gazetelerinden eKathimerini, bu haftanın Girit üzerinden Yunanistan ve Güney Kıbrıs arasındaki elektrik şebekesi bağlantısının hayata geçirilip geçirilmeyeceği konusunda çok önemli olacağını yazdı. Rusya'da Medvedi (Ayılar), Batı'da ise Bear Brigade (Ayı Tugayı) olarak bilinen paramiliter grup Ukrayna'nın Kursk saldırısı nedeniyle Burkina Faso'yu terk ettiklerini ve Moskova'nın savunmasını güçlendirmek için bölgeye gittiklerini açıkladı. 

2 Eylül 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle... 

The Times | Almanya'nın aşırı sağı Nazilerden bu yana ilk büyük zaferini kazandı

Alman aşırı sağcı milliyetçiler, İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana ilk kez bölgesel bir eyalet seçimini kazanarak Nazilerin çöküşünden bu yana süregelen bir siyasi tabuyu yıktı.

İlk sonuçlara göre AfD, ülkenin doğusundaki Thüringen'de oyların yüzde 33'ünü alarak CDU'nun dokuz puan önünde büyük bir zafer kazandı.

Eski Doğu Almanya'nın bir diğer parçası olan Saksonya'da ise oyların sayımına devam edilirken AfD, CDU'nun ardından yakın bir farkla ikinci sırada yer aldı.


The Guardian | 6 rehinenin ölümünün ardından Netanyahu'ya karşı öfke büyüyor

Hamas'ın Gazze'de yeraltında tuttuğu 6 rehinenin ölümünün ardından halkın hükûmete karşı duyduğu öfke bir kez daha patlak verdi. On binlerce İsrailli dün gece sokaklara döküldü ve ülkede genel grev çağrısı yapıldı.

Tahminen 100 bin protestocu Tel Aviv'de sokaklara dökülürken, diğer protestocular da Kudüs'te Başbakan Binyamin Netanyahu'ya kalan rehineleri eve getirmesi için bir ateşkes anlaşmasına varması yönündeki baskıyı arttırdı.

Geçen yılın mart ayından bu yana yapılan ilk genel grevin bugün İsrail ekonomisinin büyük bölümünü durma noktasına getirmesi bekleniyor.


The New York Times | Gazze'de çocuk felcinin yayılmasını durdurmak için yarış 

Sağlık çalışanları, pazar günü Gazze'de, hızla yayılan çocuk felci salgınını önlemeyi amaçlayan aşılama kampanyası başlattı. 10 ay süren savaşla paramparça olan Gazze'de bu zorlu görevin başarıya ulaşması, İsrail ile Hamas'ın taahhüt ettiği “insani duraklamalara” uymasına bağlı.

Felç edici hastalığın daha geniş çapta yayılmasını önlemek için uluslararası baskıyla karşı karşıya olan İsrail, yerel sağlık görevlilerinin desteğiyle BM kuruluşlarının Gazze'deki krizle mücadele etmesine izin vermek için nispeten hızlı hareket etti.


Al Arabiya | Suudi Veliaht Prensi, Erdoğan ve Sisi ile Filistin'deki durumu görüştü

Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın pazar günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi ile ayrı ayrı yaptığı telefon görüşmelerinde Filistin'deki durumu ele aldığı öğrenildi. 

Erdoğan'la yaptığı telefon görüşmesinde Selman, İsrail saldırılarını durdurmak için çabaları yoğunlaştırmak gerektiğinden bahsetti. Sisi ile de görüşen Veliaht Prens, ateşkes için tüm imkanların seferber edilmesi gerektiğinin altını çizdi. 


eKathimerini | Yunanistan-Güney Kıbrıs elektrik şebekesi bağlantısı için kritik hafta

Yunan basınının önde gelen gazetelerinden eKathimerini, bu haftanın Girit üzerinden Yunanistan ve Güney Kıbrıs arasındaki elektrik şebekesi bağlantısının hayata geçirilip geçirilmeyeceği konusunda çok önemli olacağını yazdı. 

Kıbrıs ve Girit arasında kablo döşeyen Fransız Nexans, geçen salı günü, projeyi yürüten Yunanistan'ın Bağımsız Enerji İletim Operatörü'ne (IPTO) gönderdiği mektupta, Güney Kıbrıs'ın itirazlarından kaynaklanan sorunların 30 Ağustos'a kadar ortadan kaldırılmaması halinde 2 Eylül Pazartesi günü faaliyetlerini durdurma tehdidinde bulundu. 1,9 milyar euroluk proje, Kıbrıs'ın finansman, maliyet ve tüketicilere ne zaman aktarılacağı gibi hususlarla ilgili itirazlara sahip. İtirazlar arasında "jeopolitik riskler" olarak adlandırdıkları Türkiye ile yaşanan gerginlik de yer alıyor. 

En üst diplomatik düzeylerde yapılan yoğun istişareler sonucunda Nexans'ın ültimatomu bir hafta ertelendi ancak ana meseleler çözüme kavuşturulamadı.


The Moscow Times | Rus paralı askerler Kursk'u savunmak için Burkina Faso'dan çekildi

Rusya'da Medvedi (Ayılar), Batı'da ise Bear Brigade (Ayı Tugayı) olarak bilinen paramiliter grup, Ukrayna'nın Rusya'ya yönelik sınır ötesi saldırısının Rus paralı askerlerinin cunta yönetimindeki Burkina Faso'daki planlarını bozduğunu ve birçoğunun Moskova'nın savunmasını güçlendirmeye yardımcı olmak için ülkeden çekildiğini söyledi.

Birliğin komutanı Viktor Yermolaev AFP'ye verdiği röportajda savaşçılarının çoğunun Batı Afrika ülkesini terk ettiğini, bazılarının ise geride kaldığını söyledi.

"
"