Spor

Ali Koç ve Aziz Yıldırım, nasıl birbirlerinin en büyük muhalifi oldular; Başkan-Asbaşkan iş birliğinden büyük savaşa bir ‘kırgınlığın’ hikâyesi…

04 Haziran 2024 00:00

Güncelleme: 05 Haziran 2024 17:32

2018’de bir Haziran günü. 1907’de ilk Fenerbahçeli futbolcuların adım attığı Papazın Çayırı sahasının üzerinde yükselmiş Şükrü Saracoğlu Stadyumu’nun çimenleri üzerine kurulmuş bir sahne. Yıllarca yan yana görmeye alıştığımız iki insan, biri armatör ve inşaat mühendisi, diğeri Türkiye’nin belki de en ünlü ailesinin iş insanı çocuğu. Çok değil, birkaç yıl sonra, bu sefer yan yana değil, Yüksek Divan Kurulu Başkanı Vefa Küçük'ün ortadan ayırdığı iki masada oturuyorlar. Yanlarında yine Türkiye’nin önemli iş ve spor insanları. Tribünler, kongre üyeleriyle dolu. Bu sıcak günün takibindeki 36 saatte, Fenerbahçe kulübünün gördüğü en büyük iç çekişmelerden birinin tohumu atılacak.

20 sene geriye dönelim. 14-15 Şubat 1998’de düzenlenen Fenerbahçe Olağan Seçimli Genel Kurulu’nda Aziz Yıldırım ve Vefa Küçük karşı karşıya geldi. Fenerbahçe taraftarının çok sevdiği, adına yapılan besteler hâlâ popüler kültürde yer bulan Ali Şen’in başkanlığı bırakma kararı almasından sonra üyeler yeni bir başkan arayışında. Aziz Yıldırım, bu genel kurulda sadece 1 oy ile Vefa Küçük’ü geçerek yeni Fenerbahçe Başkanı oldu. Başkanlık yarışını 1469’a karşı 1468 oyla kazanan Yıldırım’ın listesinden sadece 1 asil, 5 de yedek üye yönetime girebildi. Küçük’ün listesinden ise 16 isim en çok oyu aldı.

Şubat 1998 Kongresi için kampanya yürüten Aziz Yıldırım,
altta ilk adaylığındaki ünlü sloganı

1 oy farkla başlayan 20 yıllık başkanlık

Ali Şen gibi bir figürden görevi teslim alarak zaten zor bir göreve gelen Yıldırım, bir de göreve kendi yönetimiyle değil, oylamanın sonucu olarak Küçük’ün listesiyle başlamak durumunda kaldı. Ancak Yıldırım, ilk dört ayda Fenerbahçe camiasına tuğrasını vurmayı başararak liderliğini kabul ettirmeyi başaracak, tek başkan adayı olarak 13-14 Haziran’da olağanüstü genel kurula gidecek ve kendi yönetim kuruluyla seçimden çıkacaktı. Fenerbahçe’de yeni dönem başlıyordu.

Aziz Yıldırım, Türk spor kamuoyu için öncelikli başarı alanı olan futbolda ilk şampiyonluğunu 2000-2001 sezonunda aldı. Avrupa Şampiyonu Galatasaray’ın 4 sezonluk serisini bitiren bu şampiyonluğun ardından 2003-2004, 2004-2005, 2006-2007, 2010-2011 ve 2013-2014 sezonlarında da Aziz Yıldırım’ın dümende olduğu Fenerbahçe mutlu sona ulaştı.

Yıldırım, bu yıllar içinde tesisleşme ve amatör branşlara da ağırlık verdi. Şükrü Saracoğlu tribün tribün yeniden yapılarak bugünkü hâline ulaştı. Fenerbahçe’nin bir “spor” kulübü olduğuna vurgu yapılarak gerçekleştirilen yatırımlar, voleyboldan küreğe birçok farklı alanda dünya çapında başarılar getirildi. Erkek basketbolda Ülker’le birleşildi. Basketbola yapılan yatırımlar sonucu yıllar içinde oluşan birikimle iyi kadrolar kuruldu, başına Avrupa basketbolunun sembol isimlerinden Željko Obradović getirildi ve Euroleague Şampiyonluğu ilk kez Türkiye’ye geldi.

Yıldırım'ın en büyük vaatlerinden biri, Şükrü Saracoğlu'nun tribün tribün tekrar inşasıydı

Futbolda da transfer savaşlarının kızıştığı “Azizli yıllarda” Saracoğlu’ndan Pierre Van Hooijdonk, Robin Van Persie, Roberto Carlos, Nicolas Anelka, Mateja Kezman, Alex de Souza gibi birçok yıldız geçti.

İş birliği başlıyor: Koç, Yıldırım yönetimine girdi, Asbaşkan oldu

2006 yılında yönetimini güçlendirme yönünde adımlar atan Yıldırım, listesine ilk kez Ali Koç’u aldı. Türkiye’nin en büyük grubu olan Koç Topluluğu’nun yöneticilerinden olan Ali Koç, koyu bir Fenerbahçeli olarak camiada öne çıkan bir isimdi. Beşiktaşlı babası Rahmi Koç, verdiği söyleşilerde, holdingde kat görevlisi olarak çalışan Kamer Kaya’nın etkisiyle, maçlara götürdüğü Ali Koç ve müteveffa ağabeyi Mustafa Koç’un Fenerbahçeli olduklarını söyledi. Rahmi Koç’un evinde ve holdingde hizmet veren Kaya, belki de Fenerbahçe için 20 yıl sürecek bir dönemi etkilemişti.

Ali Koç sonunda Fenerbahçe’de Aziz Yıldırım’ın başında bulunduğu yönetime girmiş ve temmuz ayında yapılan görev dağılımında Asbaşkan olmuştu. Koç, yönetime girdiği  andan itibaren Aziz Yıldırım’ın doğal varisi olarak görüldü. Dünyanın iyi okullarında okumuş, büyük bir holdingin yönetim tecrübesine sahip, karizmatik ve dünyada eşine az rastlanan bir servetin sahibiydi. Hepsinden öte, Okul Açık’taki en koyu Fenerbahçeli’den bile daha Fenerbahçeliydi. Aynısı, yönetime liderlik eden Aziz Yıldırım için de söylenebilirdi. İhtimal bu sebeple bu iki büyük ego, yıllar boyunca çarpışmadan durabildi.

Koç, 2006 yılında Aziz Yıldırım'ın yönetimine girdi

Fenerbahçe için ilerleyen seneler iyi gitti. 100. yılda gelen şampiyonluğun ardından Forbes dergisi 2008’de Fenerbahçe’nin dünyanın en değerli 30 kulübü arasına girdiğini duyurdu. Aziz Yıldırım, “Azizin Mucizesi” başlığıyla derginin Türkçe edisyonuna kapak oldu.

Forbes Türkiye'nin Azizin Mucizesi kapağı

3 Temmuz süreci; Koç fiilen başkan

2010-2011 şampiyonluğundan sonra kulüp tarihinin en büyük kırılma anlarından biri yaşandı. 3 Temmuz 2011 sabahı, 2010-2011 sezonunda Süper Lig ve 1. Lig'in bazı müsabakalarında ‘şike yapıldığı ve teşvik primi verildiği’ iddiası üzerine birçok spor yöneticisiyle birlikte Aziz Yıldırım da gözaltına alındı. Daha sonra ‘FETÖ’nün yargı yapılanmasının kilit isimlerinden biri’ olarak suçlanınca ülkeden kaçan, hâlen firari olan ve kırmızı bültenle aranan özel etkili Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz tarafından başlatılan sürecin birinci dalgasında Aziz Yıldırım’la birlikte Fenerbahçe Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu, Fenerbahçe Asbaşkanı İlhan Ekşioğlu, Fenerbahçe Sportif Koordinatörü Cemil Turan, Fenerbahçe Finansal Direktörü Tamer Yelkovan’ın yanı sıra kulübün masörü Mehmet Yenice de tutuklanacaktı.

Aziz Yıldırım, 3 Temmuz 2011'de tutuklandı

Ali Koç ve teknik direktör Aykut Kocaman, bu dönemde sarsılan camiayı toplamak için dümene geçti. Koç’un aslında, ilk kez fiilen Fenerbahçe’nin başkanlığını bu dönem üstlendiğini söylemek mümkün. Birçok yıldız kulüpten teker teker ayrılırken, taraftarla büyük bir kenetlenme yaratmayı başaran yönetim, sezonun son maça kadar gitmesinde büyük rol oynadı. Fenerbahçe, tek sezonluğuna getirilen play-off sistemi Süper Final’in son maçında Galatasaray’ı evinde yenemeyince, ezeli rakibi 2011-2012 sezonunda Saracoğlu’nda şampiyonluk kutladı. Stadın dışında çıkan olaylarda polisle Fenerbahçe taraftarı arasında olaylar çıktı. Koç, yıllar sonra, 2024’te, Yıldırım yönetiminin o dönemki duruşuna tepki göstererek “3 Temmuz’da kulübü 4-5 kişi çevirmeye çalışıyorduk. Dava arkadaşları kayboldu” diyecekti.

Cezaevinde Yıldırım'ı ziyarete giden Volkan Demirel, teknik direktör Aykut Kocaman,
Mehmet Topuz, Emre Belözoğlu

Koç, Yıldırım yönetiminde altı yıl kaldı

Aziz Yıldırım, 19-20 Mayıs 2012 seçimini cezaevinde tutukluyken kazandı. Ali Koç, bu seçimde ilk kez Yıldırım’ın listesinden çıktı. Ancak ikilinin dostluğu bozulmadı.

Şike davasında tutuklu yargılanan Yıldırım, "örgüt kurmak" iddiasıyla 2 yıl 6 ay, "şike ve teşvik" iddiasıyla 3 yıl 9 ay hapis ve 1 milyon 312 bin TL para cezası aldı. Ancak Yıldırım hapis yattığı süre göz önüne alınarak 2 Temmuz 2012’de tahliye edildi. Yıldırım’ı binlerce Fenerbahçe taraftarı nizamiye kapısında teslim aldı.

3 Temmuz sürecinde sergilediği liderliğin ardından Ali Koç, iyiden iyiye Fenerbahçe’nin sonraki başkanı olarak medyada da dillendirilmeye başlandı. Fenerbahçe yönetimi, Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi’nin (CAS) iki yıllık Avrupa’dan men cezasını onamasının ardından olağanüstü genel kurul kararı aldı.

Aziz Yıldırım’ın yargı süreci nedeniyle Ali Koç’un 2013 yılındaki Genel Kurul’da aday olacağı iddia edildi, ancak Koç bu yönde bir karar almadı ve listede yine olmamasına rağmen Yıldırım’a desteğini sürdürdü. Fenerbahçe tarihinin sembolik değeri en büyük seçimlerinden birinde Aziz Yıldırım, 3 Temmuz sürecinde Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı olan Mehmet Ali Aydınlar’ı, 2 bin 383 oya karşı 6 bin 821 oyla yendi.

2013-2014 sezonunda Fenerbahçe, bugüne kadarki son Süper Lig şampiyonluğunu kazandı. Takıma kupayı nisan ayında getiren şampiyon teknik direktör Ersun Yanal, Yıldırım’la yaşadığı sorunlar nedeniyle apar topar kovuldu.

Fenerbahçe’de artık çekişmeli yıllara girilmişti. Yıldırım için sonun başlangıcı başlamıştı. Ali Koç ilerleyen yıllarda detay vermeden 2014’ün Haziran ayında Yıldırım’la bir sorun yaşadığını belirtti. Koç, Yıldırım ve arkadaşlarının buna rağmen bir sene sonra yönetime girmesi için baskı yaptığını söyledi. Koç, bu girişimlere karşı, çeşitli nedenlerle listeye giremeyeceğini bildirdiğini ifade etti. Koç, 2015’te yönetime girmemesinin sebebinin “kendisinin, mevcut yönetim anlayışıyla aynı yolda yürüyemeyecek olması” olduğunu ifade etti. Koç’a göre Yıldırım’ın yöneticileri kendisini ısrarla listeye sokmaya çalıştı ve Kongre’de konuşmaya zorladı.

Fenerbahçe'nin 2013-2014 sezonunda yaşadığı son şampiyonluk; Yıldırım'ın sağında Ersun Yanal, onun sağında ilki Yanal'dan sonra olmak üzere üç kez Fenerbahçe teknik direktörlüğüne getirilecek olan İsmail Kartal

Yıldırım için sonun başlangıcı

Aziz Yıldırım 2015’teki kongrede bu sefer yeni dönemde Koç’un listesinde de bulunacak olan Hulusi Belgü’ye karşı rahat kazandı. Ancak taraftar ile arasındaki gerilim büyüyordu. Son şampiyonluğun kutlamasında 2012’de Alex de Souza’nın gönderilmesine iki sene sonra tekrar tepkisini gösteren taraftara Yıldırım, “Paralı köpekler” diye bağırmıştı. Taraftar, farklı branşların karşılaşmalarında “Diktatör istifa” yazılı Yıldırım karşıtı pankartlar açmaya başladı. 3 Temmuz sürecini atlatan Fenerbahçe kutuplaşıyordu. Kongre’de Yıldırım, “Benden sonra burada böyle çapulcular olacaksa yandık. Onun için Ali Koç'a rica ettim. Bıraktığım gün aday olacak, söz verdi. Onun için çapulculara burada yer yok" dedi. Koç Yıldırım’a teşekkür etti ve birlik-beraberlik vurgusu yaptı.

Genç Fenerbahçeliler grubunun açtığı diktatör istifa pankartı

Kongre’den çıkan farklı sonuca rağmen taraftarla Yıldırım’ın arası açılmaya devam etti. Her başarısız sonucun ardından istifa tezahüratları susturulamadı. 2015-2016 sezonuna Robin Van Persie, Nani, Lazar Markovic gibi flaş transferlerle girilse de futbolda şampiyonluk gelmedi. 2017’de gelen Euroleague Şampiyonluğu da, Yıldırım’a karşı sesleri susturmaya yetmedi.

Bu yıllarda Ali Koç’un üzerindeki baskı da arttı. Yıldırım’ın kulübün kontrolünü kaybettiğini ve “yel değirmenlerine karşı savaştığını” söyleyenler Koç’a aday olması için baskı yaptı. Koç, Yıldırım’ın bırakmasını bekleme duruşundan bu yıllarda vazgeçti ve 24 Ekim 2016’da,  Haziran 2018’deki seçimlerde aday olacağını açıkladı. Yıldırım geri adım atmadı, 3 Temmuz süreci hakkında Yargıtay kararı gelmeden görevi bırakmayacağını söyledi, “Seçimle gelen seçimle gider” dedi. Bu açıklamadan sonra gözler Koç’un adaylıktan vazgeçip vazgeçmeyeceğine çevrildi. Ali Koç, 21 Eylül 2017’de başkan adaylığı kararını duyurdu. 2-3 Haziran 2018 seçimi titanların savaşı olacaktı: Başkan, Asbaşkanına karşı; Aziz Yıldırım-Ali Koç.

2017-2018 sezonuna Fenerbahçe’ye tribün protestoları damga vurdu. Takımın başına 3 Temmuz sürecinin sembol isimlerinden Aykut Kocaman getirilse de birçok tribün grubu maçları protesto etti. Fenerbahçe, neredeyse tüm karşılaşmalarını boş tribünler önünde oynadı. Protestoya katılan tribün gruplarının bir bölümü, Koç’a desteğini açıkladı.

Fenerbahçe, Yıldırım'ın son sezonunda protestolar nedeniyle maçlarını büyük oranda boş tribünlere oynadı

Seçime giden bir yıl içinde, kapalı kapılar arkasında ne olduğunu tam olarak bilmiyoruz. Kimse süreçte yaşananlar konusunda medyaya gitmedi, Koç seçimler yaklaşana kadar Yıldırım’a yüklenmekten kaçındı. Sadece, Yıldırım’ın açıklamalarıyla sportif başarısızlığı kendisine yüklemeye çalıştığını, Fenerbahçe’nin şampiyonluğunu başkan seçilmeye tercih edeceğini söyledi. 

Kaosla geçen sezonun ardından Fenerbahçe, ligi şampiyon Galatasaray’ın üç puan gerisinde ikinci tamamladı. Koç ve Yıldırım, seçimden önce son kez 28 Nisan’da bir araya geldi. İkili birbirine sarılırken Yıldırım, başkanlıktaki kişisel takvimi için şunları söyleyecekti:

"Yeni bir süreç başlıyor. Ali Bey benimle altı sene çalıştı. Tek isteğim var. Yargıtay kararıyla beraat etmek. Bunu ilk defa bugün de söylemiyorum. Benim 20 yıldır onurla şerefle yapmış olduğum Fenerbahçe Başkanlığı, aileme bırakabileceğim en büyük mirastır. Benim koltuktan gitmemek gibi bir düşüncem yok. Fenerbahçe'yi halka açtık. Benimle o dönemde yönetimde olan herkes Yargıtay'dan beraat edecek. Fenerbahçe'nin üzerindeki kara leke de kalkmış olacak. Benim mücadelem budur. Fenerbahçe'de başkan olup olmamak gibi bir beklentim, isteğim yok. Bu kulübün kapısında bekçi olmaya her zaman hazırım.”

Ali Koç, Yıldırım’ın bu sözlerine karşılık,  "Başkanımızın üzerine burada konuşmak olmaz" demekle yetindi.

En gergin kongre ve Ali Koç dönemi

Fenerbahçe’de artık kılıçların çekildiği 2-3 Haziran 2018 kongresi geldi çattı. Vefa Küçük’ün iki tarafında iki eski dost. Kongre, beklenenden çok daha gergin geçti. Yıldırım burada, “Sen futbolu çok iyi bildiğini söylüyorsun, gel futbolu sen yönet, ben amatör branşları yöneteyim, aynı parayı koyalım, Fenerbahçe kazansın” dedi.

Kongre’de Ali Koç’un yanına, eski Fenerbahçe başkanı Ali Şen oturdu. Yıldırım, Kongre’deki konuşmasında Koç’un söylediklerinin geçmişteki faaliyetleriyle çeliştiğini ifade etti.

Ali Koç, Aziz açıklamalarına sert bir konuşmayla karşılık verdiği Yıldırım’ın teklifine "Siz, kulüp başkanlığını açık artırmaya çıkarmışsınız. Söylediğimiz değerleri, felsefeyi hiç anlamamışsınız" yanıtını verdi.

Kongre üyelerinin kendisini yuhalaması üzerine Yıldırım, “Bu kulüp için hapis yattım sayın Fenerbahçeliler, lütfen, herkes kendine gelsin. Burası Genel Kurul. Çocuğumu, her şeyimin nafakasını bu kulübe verdim. 20 sene bu kulübe hizmet ettim. Bu kulüp için hapis yattım. Ayıp oluyor, yapmayın. Birbirimize saygılı olalım. Burası Fenerbahçe Spor Kulübü Kongresi. Ona göre davranın. Tribüne gelip bağırmayanlar burada amigo gibi bağırmasın” dedi. Yıldırım, kendisini yuhalayanlara “Buradan üzülerek gidersiniz” diye seslendi. Bu sözler, ilerleyen zamanlarda Koç muhaliflerinin sloganlarından biri haline gelecekti.


Kongre, Yıldırım için hezimet oldu. Ali Koç 16 bin 92 oy, Aziz Yıldırım 4 bin 644 oy aldı. Yıldırım, seçim sonuçlanmadan Şükrü Saracoğlu’nun otoparkına inerek stattan ayrıldı.

Koç’u tebrik etmemekle eleştirilen Yıldırım, 2024 kongresi için önceki hafta adaylığını açıklarken, “Ali Koç'a kaybettim. Vay efendim garajdan gitmişim. Havadan mı gideyim? Arabam garajdaydı. Kaybettik, üzgündük, eve gittik, iki kadeh de viski çektik, rahatladık" diyerek, tebessümle o gün yaşananları anlattı.

Birçok kişiye göre Yıldırım ile Koç arasındaki en büyük kırılma o gün yaşandı. Koç’un, kendisini yuhalayan destekçilerini susturmaması, aksine gülümserken görülmesi Yıldırım’ı kırdı.

Koç dönemi başladı, çatışma sürdü

Koç büyük bir heyecanla geldi, ancak ilk üç yılda beklenenin çok uzağında kalındı. Futbolda ilk sene küme düşme potasına kadar gerileyen Fenerbahçe, sonraki sene de zirvenin çok uzağında kaldı ve üçüncü senede de şampiyon olamadı. Üç sene boyunca oldukça sessiz kalan Yıldırım, 2021’de olağan seçimli kongre öncesinde bir basın toplantısı düzenledi ve kendisiyle özdeşleşen konuşmayı yaptı:

“2015'te hapse girdim, kendim için girdim yattım. Ali Koç'un içine Aziz Yıldırım ve arkadaşları kaçmış. Artık bizi kendine rakip görme. Bizi düşman olarak görme, bizi içinden at. Rakip olabilmek için 20 sene başkanlık yapacaksın, başarılar kazanacaksın, yaptıklarımızı yapacaksın, gözünün üstünde kaşın var demeyeceksin, hapse gireceksin. Bugüne kadar sustum, Artık susmayacağım. Her gecenin sabahı olmaz bilin, beni kızdırmayın. Ben Fenerbahçe'nin kendisiyim. Korkuyorsunuz. Beni soyundurmayın yine. Boykot yapacaklar diyorsunuz. Biz Fenerbahçeliyiz, boykot yapmayız. Bizi şikâyet etmeyin.”

Yıldırım’ın bu konuşmada “Seni bu taraftarla göndereceğim” demesi üzerine Kongre’de Ali Koç, “Bizler yolcu, taraftar hancıdır. Ben istenmediğimi hissettiğim an giderim. Fenerbahçe Kulübü’nü kimse tehdit edemez. Bunu kafalarının bir kenarına yazsınlar” dedi ve ekledi:

Kırgın değilim, kızgınım. Aziz Yıldırım, hâlâ benimle uğraşmanın, beni kızdırmanın nelere mal olacağını göremiyor. Kendinizi Fenerbahçe’nin sahibi görüyorsunuz. Kulübe zarar veriyorsunuz. Üç sezon evvelki seçim sonuçlarını hazmetmeniz gerekiyor. Beni küçültmek, aşağılamak için yaptıklarınız önce sizi- ama siz umrumda değilsiniz artık- Fenerbahçe’yi küçültüyor. Haddinizi aşıyorsunuz artık.

Bu sırada 27 Aralık 2021'de Yargıtay 5. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin Aziz Yıldırım, Abdullah Başak, Ahmet Çelebi, İlhan Yüksel Ekşioğlu ve Selim Kımıl hakkında "Tehdit", "Şike" ve "Teşvik primi" suçlarından verdiği beraat kararını onadı. Koç yönetimdeki Fenerbahçe, 3 Temmuz'la ilgili yargı sürecini görev süresi boyunca titizlikle takip etti. 

Koç aday olmama kararından vazgeçti

Koç 2021 seçiminden başarıyla çıksa da futbolda başarı yine gelmedi. İkinci üç senede yapılan yatırımlara rağmen gelen alınan tek kupa 2022-2023’te Türkiye Kupası oldu. Özellikle son iki sezonda Ali Koç’un Galatasaray’daki Dursun Özbek yönetimiyle ilgili açıklamaları ve gelen cevaplarla tansiyon daha da yükseldi. 2024’te Koç’un Fenerbahçe As Takımı’nı Galatasaray’la oynanacak Süper Kupa finaline çıkarmaması ve ligden çekilme tehdidi, gerilimi zirveye çıkardı.

Koç ve Özbek

Ali Koç, ilk başta 2024 yazında aday olmayacağını söylese de daha sonra fikir değiştirdi, “Fenerbahçe karşıtı yapılanmayla” mücadele edeceğini söyledi. Saran Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Saran bu süreçte başkan adaylığını açıkladı, ancak Koç’un tekrar aday olacağını duyurmasından sonra Koç lehine çekildi.

Mourinho düellosu

Aziz Yıldırım da, 14 Mayıs’ta Fenerbahçe Başkanlığı’na tekrar aday olacağını açıkladı ve 2018’in rövanşı resmileşmiş oldu. İlk açıklamada Yıldırım, “Aday olmamın nedeni, altı yıldır dışarıda kalmamız. Bu süreçte olumlu veya olumsuz olayları görmek. Ondan önceki dört  yılda neleri yanlış yaptık, onları tahlil ederek bu süreci başlatıyoruz. Biz kimseyle kavga etmeyeceğiz. Fenerbahçe büyüktür, orada yapılan bazı yanlışları düzelterek, camiayı birleştirerek, 3 Temmuz sürecinde olduğu gibi güç birliği ile şampiyon olmasını istiyoruz” dedi.

Yıldırım, bu açıklamada dünyaca ünlü teknik direktör Jose Mourinho ile anlaştığını ifade etti. Mourinho, Yıldırım’ın seçim kampanyasının bir numaralı vaadi oldu. Yıldırım, aynı zamanda Saracoğlu’nun kapasitesini artıracağını söyledi.

Yıldırım’ın açıklamasından sonra Fenerbahçe, deplasmanda Galatarasaray’ı 10 kişi kalmasına rağmen Çağlar Söyüncü’nün golüyle 1-0 yendi. Maçtan sonra Ali Koç, RAMS Park’a geldi ve arbede çıktı. Fenerbahçe sonraki hafta İstanbulspor’u yenmesine rağmen şampiyon olamadı.

Koç, derbiden sonra Galatasaray yöneticisine
"Git buradan yoksa dayak yiyeceksin" dedi

1 Haziran’da sürpriz bir biçimde Koç’un Mourinho ile anlaştığı haberi uluslararası basına düştü. Mourinho, 2 Haziran’da İstanbul’a geldi görkemli bir törenle sözleşme imzaladı.

Mourinho, 3 Haziran’da yaptığı açıklamada ilk teması kendisiyle Fenerbahçe Sportif Direktörü Mario Branco’nun, yani Ali Koç cephesinin yaptığını söyledi.

Mourinho, Saracoğlu'nda

Kampanya süreci atışmalarla geçti

Seçim kampanyası dönemi yine karşılıklı atışmalarla geçti.

Özellikle Ali Koç’un "Kelimeleri dikkatli seçmeye çalışıyorum. Aziz başkanın, örgüt lideri ile ilgili daha çelişkili açıklamaları da var 2013'ten sonra. Benim çizgim aynı, yanlış olur, doğru olur, benim çizgim aynı" demesi gerilimi tırmandırdı.

Aziz Yıldırım’ın bu sözlere cevabı, “Şimdi benim FETÖ'cü olduğumu ima ediyorlar. Benden FETÖ'cü çıkmaz. Benden Atatürkçü, ülkesini seven, laik bir Fenerbahçeli olur başka bir şey olmaz. Benim hakkımda böyle söylemlerde bulunup kızdırmaya çalışıyorlar. Ama biz işimize bakacağız. Yapmamız gereken çok iş var" oldu.

Yıldırım ayrıca Fenerbahçe Havacılar Derneği üyeleriyle bir araya geldiği toplantıda, "Onların listesine bakın, devlete yakın isimler, FETÖ’ye yakın isimler, Adnan Hocacılar var. Tam tersi, bana devletin adayı diyorlar. Ben kimsenin adamı değilim, olmadım, olmam. Ama onlar el altından devletle görüşüyorlar. Yönetim listelerine bakın" ifadelerini kullandı.

Aziz Yıldırım, kampanya sürecinde sık sık Koç'un "Ben olduğum sürece bizi şampiyon yapmazlar" sözünü gündeme getirdi. Koç, Halk TV'de yaptığı değerlendirmede bu sözlerle ilgili olarak, "Bu bir isyandı. Camiayı ayağa kaldırma, yeter artık deme söylemiydi. Etkisi olduğunu da görüyorum. Bu bir teslimiyet bırakma duygusu değildi. Bunun üzerinden seçim kampanyası yapmak son derece yanlış. Benim ağzımdan bir laf çıktı diye seçim kazanacaklarını düşünüyorlarsa yanılıyorlar. Ne benim ne de Fenerbahçe’nin devlet, iktidar ve Cumhurbaşkanı ile bir sorunum yok. Bizim sorunumuz bizi Cumhurbaşkanımız ile karşı karşıya getirmeye çalışan zihniyetle" diye konuştu. Koç aynı programda, "Vergisi var, imarı var, statlar devletin, Spor Bakanlığı'mız var, yeni spor kanunu var, devletle biz iç içeyiz" ifadelerini kullandı.

Tarafların potansiyel transferler, yönetim biçimi, mali konular üzerinden atışmaları sürüyor.

Acun Ilıcalı - Aziz Yıldırım atışması

Ali Koç'un seçimler için hazırladığı listede en sürpriz isimlerden biri medya patronu Acun Ilıcalı oldu. Uzun süredir Fenerbahçe'de daha aktif rol alabileceği konuşulan Ilıcalı, kampanya sürecinde Koç'un en önemli kozlarından biri oldu. Medyaya da sıklıkla Koç yerine Ilıcalı konuştu. 

Aziz Yıldırım'ın Acun Ilıcalı'ya yönelik ithamları, yeni bir atışmayı tetikledi:

"Acun Ilıcalı Dominik'te 'FETÖ'cülere pasaport veriyormuş! Çağırdım. Yapma. senin için kötü olacak' dedim. 'Ya ben yapöıyorum etmiyorum falan.' Ama var birşeyler. Onun için fazla konuşmasın. Adnan hoca konusuna girersem, sokağa çıkamaz öyle. Adnan hoca meselesinde onun için oturdum polis fezlekesini okudum. 3 bin 500 sayfa. Orada suçlanan insanların yüzde 20'si 'Bizi Adnan hocayla Acun tanıştırdı' diyor."

Ilıcalı bunun ardından TV100'e verdiği söyleşide Yıldırım'ın 2018'de görevden ayrılırken 600 milyon Euro borç bıraktığını söyledi. Ilıcalı, Yıldırım'ın söylemlerini eleştirerek, "Devamlı da posta koyuyor. O dönemler geçti artık. İnsanlar böyle birini görmek istemiyor. Ona Adnancı buna Fethullahçı deyip gider yapıyor" dedi.

Ilıcalı, kendisine yönelik suçlamalara şöyle yanıt verdi:

"Aziz Yıldırım, Fenerbahçe başkanlığını çok istiyor olabilir. Seçimden büyük bir hezimetle ayrıldı. Fenerbahçe başkanı olmak için karalamaya çalışmak bana üzücü geliyor.

 Suçlama çok çirkin. Kalkıp 35 yıl önceki konudan bir yere varmaya çalışırsa bunun adı artniyet. Kötü bir düşünce. Adnan Hoca konusunu daha önce açıkladım. 35 yıl önce görüşmüşüm. Gittiğim bir sohbetti. Gittiğimde 18 yaşındaydım. Ayrılalı 34 sene olmuş. 34 senedir görmediğim, alakam olmayan bir adamı, Fenerbahçe başkanı olacağım diye benimle birleştirmesi komik."

Altı yıl altı gün sonra rövanş aynı yerde

Koç-Yıldırım ikilisi, altı sene altı gün sonra, 8-9 Haziran’da Şükrü Saracoğlu’nda yapılacak kongrede karşı karşıya gelecek, bir kez daha oylar için yarışacak. Ne denirse densin, Fenerbahçe’nin tarihine damga vurmuş iki eski dost ve iki yeni rakip büyük ihtimalle son kez karşı karşıya gelecek. Gergin geçmesi beklenen kongrede Ali Koç bir adım önde görülse de, Yıldırım tarafı hâlâ bir sürpriz yapabileceğine inanıyor. Son sözü, bu hafta sonu kongre üyeleri söyleyecek.