Ekonomi

Alaattin Aktaş: Enflasyonda yüzde 2 dolayında bir artışta kalmak mümkün olmaktan biraz çıktı

02 Ekim 2024 09:26

T24 Ekonomi

Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, TÜİK'in yarın açıklayacağını enflasyon verilerine ilişkin olarak, "Yüzde 2 dolayında bir artışta kalmak mümkün olmaktan biraz çıktı gibi" dedi.

TÜİK’in yarın açıklayacağı TÜFE’deki artışın yüzde 2 dolayında geleceği yönündeki tahminlerin ağır bastığını aktaran Aktaş, yazısında şunları söyledi:

"Her ne kadar bu tahminler çok geniş çaplı bir katılımcı grubuyla yapılmıyorsa da en azından bir fikir veriyor.

Ancak bu tahminler sanki biraz iyimsermiş gibi görünüyor. Hele hele İTO’nun yüzde 3.9’luk oranından sonra TÜFE artışının eylülde yüzde 2 dolayında kalabileceğine dönük beklentiler sanki biraz zayıflamış gibi.

Merkez Bankası’nın hemen her raporunda, her değerlendirmesinde vurguladığı; yönetim kademesindeki isimlerin hemen her açıklamada dikkat çektiği hizmetler sektöründeki yüksek fiyat artışı eylülde de çok muhtemeldir ki tüm hızıyla devam etti.

Zaten Merkez Bankası da hizmet enflasyonundaki iyileşmenin ancak son çeyrekte gerçekleşebileceği beklentisi içinde. Bu görüş, son Para Politikası Kurulu açıklamasında açık bir şekilde yer buldu.

Ben bu cümleyi biraz ters çevirerek şöyle okuyorum:

'Hizmetler sektöründe son çeyrek öncesinde, hele hele eylül ayında bir iyileşme beklememek gerekir. Özellikle okulların açılmasından kaynaklanan harcamalar ve bu harcamalara ilişkin fiyat artışları yüzünden hizmetler sektöründe eylülde yüksek artış olabilir.'

Eylülde okulların açılmasıyla birlikte harcamalar bir anda öylesine çeşitlendi ve fiyatlar özellikle hizmetler sektöründe öylesine arttı ki yüzde 2 dolayında bir artışta kalmak mümkün olmaktan biraz çıktı gibi..."

Yazının tamamını okumak için tıklayın

'Gecenin Kıyısı'nda taraf tutmanın anlamsızlığı üzerine bir hikâye

 

 

 

 

"
"