Gündem

AKP'nin ilk dışişleri bakanı Yaşar Yakış hayatını kaybetti

26 Haziran 2024 10:30

AKP'nin kurucuları arasında yer alan ve partinin ilk hükumetinin dışişleri bakanı olan Yaşar Yakış, 85 yaşında hayatını kaybetti. 

Yakış'ın çarşamba sabahı tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybettiği bildirildi. 

Kariyeri boyunca Dışişleri Bakanlığı'nda çeşitli kademelerde görev alan Yakış, 2001'de bakanlıktan emekli olduktan sonra AKP'nin kurucu üyesi olarak siyasete girdi. 3 Kasım 2002'de AKP'yi ilk kez iktidara getiren seçimlerde Düzce'den milletvekili seçilen Yakış, Başbakan Abdullah Gül'ün ilk hükümetinde dışişleri bakanı oldu. Sonraki hükümette Yakış, Tayyip Erdoğan'ın siyasi yasağının kaldırılıp başbakan olmasından sonra görevini Gül'e devretti. 

Yakış, AKP'ye yönelik eleştirel yorumlarının medyada yer almasının ardından 28 Mart 2016'da partiden ihraç edildi.

Yaşar Yakış kimdir?

1938'de Düzce'de doğan Yakış, ilk yurt dışı görevine Anvers Başkonsolosluğu muavin konsolosu olarak başladı. Lagos, Roma ve Şam Büyükelçilikleri ile Brüksel'deki NATO Daimi Temsilciliğinde çeşitli görevlerde bulundu.

1985 yılında, Türkiye Cumhurbaşkanı'na, İslam Konferansı Örgütü Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komite Başkanlığı'na sekreterya hizmeti sağlamak üzere kurulan İSEDAK Koordinasyon Kurulu’nu kurarak başkanlık görevini üstlendi.

1988'de T.C. Riyad Büyükelçisi olarak atanan Yakış, daha sonra sırasıyla T.C. Kahire Büyükelçiliği ve Birleşmiş Milletler Viyana Ofisi ve Viyana'daki Uluslararası Kuruluşlar Nezdinde T.C. Daimi Temsilcisi görevlerinde bulundu. 1992-1995 yıllarında Ekonomik İşlerden Sorumlu Müsteşar Yardımcılığı yaptı.

2001'de Dışişleri Bakanlığı’ndan emekli olduktan sonra AKP'nin kurucu üyesi olarak siyasete atıldı. Partinin Genel Başkan Yardımcılığı ve Merkez Karar Yönetim Kurulu üyeliği görevlerinde bulundu. 3 Kasım 2002’deki genel seçimlerde Düzce milletvekili seçilen Yakış, 18 Kasım 2002'de Dışişleri Bakanı oldu. Daha sonraki hükûmet değişikliğinde görevini Abdullah Gül'e devretti.

Milletvekilliğini bıraktıktan sonra TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak ders verdi. Yakış, dış politika konusunda AKP'ye yönelttiği eleştirilerle dikkat çekmesinin ardından kurucusu olduğu partiden 28 Mart 2016'da ihraç edildi.