Politika

AKP Sözcüsü Çelik: Ötanazi kelimesini kaldırarak ortak bir fikirle hareket etmek istediğimizi gösteriyoruz

23 Temmuz 2024 16:03

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan AKP MKYK sona erdi. Toplantının ardından AKP Sözcüsü Ömer Çelik açıklamalarda bulundu. MKYK sonrası gündeme ilişkin soruları cevaplayan Çelik, sokakta yaşayan hayvanlar ile ilgili yapılan görüşmelere ilişkin konuştu. Çelik, "Biz ötanazi kelimesini kaldırarak ortak bir fikirle hareket etmek istediğimizi gösteriyoruz. Bunu bir katliam gibi göstermek haksızlık" dedi.

TIKLAYIN - Sokak hayvanlarına ilişkin kanun teklifinin görüşmeleri 3. gününde devam ediyor| Milletvekillerinin konuşmalarına süre ve sayı sınırlaması

AKP MKYK toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Çelik'in konuşmasından satır başları şöyle:

"Ekonomik programın işleyişi olarak siyaset kurumu olarak yakından takip ediyoruz. Gelecek aylarda enflasyonist baskıların azalacağı yönündeki tespitler programın doğru işlediğinin göstergesidir. Programın hayata geçmesiyle birlikte vatandaşlarımızı enflasyona ezdirmeme, emeklimizin asgari ücretlimizin yanında bulunma yaklaşımımız OVP'nin ilerlemesine bağlı olarak gündemimizdeki en başlı yerini korumaya devam edecektir.

"Bunu bir katliam gibi göstermek haksızlık"

Burada esas mesele, ortada bir problem yok da biz onunla ilgili bir yasal düzenleme yapıyor değiliz. İnsanımızın canını yakan bir mesele var. Bir hanımefendiye sokak köpeği saldırısı oldu. Arzu ettiğimiz şey bunları sokaklarımızda görmemek. Bunu bir katliam gibi göstermek haksızlıktır.

"Siyasetimizin eksenindeki değerlerin esası bütün varoluşa saygı, merhamet şeklinde"

Sahiplendirmeden tutun da barınaklara alınmasına kadar bir sürü eylem planı var. En sonunda herhangi bir hastalık yayma ya da saldırganlaşmış hayvanlarla ilgili bir düzenleme bu. Biz burada net bir tutum takınmalıyız. Herhangi bir şekilde sokakta saldırılara uğratılmasına karşı olunmalı. Bunu sadece şehir merkezlerinde gördüğümüz gibi kabullenmeyin. Bizim siyasetimizin gerisindeki, eksenindeki değerlerin esası bütün varoluşa saygı, merhamet şeklindedir.

"Sokaklara dökülürüz, yakarız yıkarız demek saygısızlık"

Biz ötanazi kelimesini kaldırarak ortak bir fikirle hareket etmek istediğimizi gösteriyoruz. Sokaklara dökülürüz demek yakarız yıkarız demek saygısızlıktır. Doğru bir mücadele değildir. Ortak akılla çözüm bulacağız. Bir eylem planı ortaya koyulmuştur. Başka bir yere çekmenin gereği yoktur.

"Suikast girişimi meselesi son derece tehlikeli"

ABD demokrasisiyle de ilgiliyiz. Suikast girişimi meselesi son derece tehlikelidir. ABD halkın iradesine saygılıyız. Hükümet, kabine ve parti olarak hangisi seçilirse seçilsin bizim hazırlığımız tamdır. Biz de yakından takip edeceğiz.

Suriye ile normalleşme

Burada Putin'in de bir iradesi söz konusu. Bu dosya üzerinde çalışma devam ediyor. Herhangi bir takvim yok. İstihbarat kurumları belli aralıklarla görüşüyor. Siyasi bir dosya haline gelip Dışişleri Bakanlığı'nın MSB'nin olgunlaştıracağı çerçeve Cumhurbaşkanımıza ve Suriye Devlet Başkanı'na sunulur. Mutabakat ortaya çıktıktan sonra bir takvim çıkar."

Ne olmuştu?

En tartışmalı madde olan 'ötanazi' uygulaması da komisyonda önceki gün değişikliğe uğradı. AKP, teklifte 5. maddede yer alan "ötanazi" ibaresinin çıkarılması yönünde komisyona önerge verdi. Önerge, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. AKP tarafından verilen önergeyle "ötanazi" ibaresi tekliften çıkarılarak yerine, “Veterinerlik Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu’nun 9. maddesi’nin 3. Fıkrası’nda yer alan" hükümler uygulanacak.

Kanun teklifinde yer alan "ötanazi" ifadesini içeren 5. maddenin ilgili kısmı şöyleydi:

"Düzenlemeyle sahipsiz hayvan popülasyonunun kontrol altına alınabilmesi maksadıyla, söz konusu hayvanlar toplanılarak hayvan bakımevlerine götürüldükten sonra alındıkları ortama geri bırakılmaları yerine, öncelikle sahipsiz köpeklerin sahiplendirilmesi esas alınmakta ve ötanazi yapılacak hayvanların nitelikleri belirlenmektedir. Ayrıca yerel yönetimlerce ötanazi uygulaması yapılabilmesinin kamu güvenliği ve sağlığının korunması açısından doğru bir yöntem olduğu değerlendirildiğinden yerel yönetimlere yetki verilmektedir."

TIKLAYIN - AKP sokak hayvanlarına "ötanazi"nin tekliften çıkarılması için önerge verdi, muhalefet yeterli bulmadı: "Toplarken zaten yarısını öldüreceksiniz"

"
"