Politika

AKP'li Şamil Tayyar "Ülkede öne çıkan 4 sorun var" dedi: Yeni Anayasa talebi, gündem taramasında ilk 20’ye bile girmiyor

21 Eylül 2024 18:58

T24 Politika

Eski AKP Milletvekili ve MKYK Üyesi Şamil Tayyar, "Kamuoyu araştırma şirketlerinin gündem taramasında öne çıkan 4 sorun var; bir Hayat pahalılığı, iki işsizlik, üç sığınmacılar, dört ehliyet/liyakat... Yeni Anayasa talebi, ilk 20’ye bile girmiyor" diye yazdı.

Yeni anayasa için iktidar, seçimin ardından görüşmeleri ve açıklamaları hızlandırdı. AKP, mevcut anayasanın demokratik olmadığını belirten açıklamalar yaparken Meclis’teki partilerden destek istedi. Anayasa tartışmalarında son olarak AKP'den ilk dört maddenin tartışma konusu dahi olmadığı yorumu yapılmıştı.

Bugün ise AKP'li isimlerden yeni anayasa hakkında olumsuz eleştiriler geldi. AKP'li Mehmet Metiner, "İklim kırılgan ve tehlikeli, partimizde derin yarılma yaratır; rafa kaldırın" çağrısında bulunurken, eski vekil Tayyar'dan da konuya ilişkin olarak sosyal medyadan paylaşım yaptı.

TIKLAYIN - AKP'li Metiner'den Erdoğan'a "yeni anayasa" çağrısı: İklim kırılgan ve tehlikeli, partimizde derin yarılma yaratır; rafa kaldırın

Tayyar, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“Kamuoyu araştırma şirketlerinin gündem taramasında öne çıkan 4 sorun var:

1-Hayat Pahalılığı.

2-İşsizlik.

3-Sığınmacılar.

4-Ehliyet/Liyakat.

Yeni Anayasa talebi, ilk 20’ye bile girmiyor. Ayrıca gezdiğimiz, dolaştığımız hiçbir yerde yeni Anayasa isteğinde bulunan tek kişi görmedik. Elbette, sade, anlaşılır, kısa, öz, demokratik bir Anayasa arzumuzdur. Ne var ki toplumun öncelikleri çok farklı. Bu farklılaşmanın önemli nedeni, hayat pahalılığı gibi çözümünü istedikleri sorunlarla yeni anayasa ihtiyacı arasında bağ olmadığını düşünmeleridir. Özetle ‘Ne yapılmak isteniyor da Anayasa engeldir’ diye soruyorlar. Ben de farklı düşünmüyorum. Buradan çıkarılacak temel ders, refahı tabana yaymadan geniş kitlelerle sistemi uzlaştırmanın zorlaştığı, Anayasa tartışmalarını ‘soyut’ bulduğudur. Önce, toplumun gündemi…”

Bugün de 24.Dönem Adıyaman, 25 ve 26. Dönem İstanbul AK Parti Milletvekili Mehmet Metiner, Tayyar’ın sıraladığı sebeplere benzer şekilde partisine ama esasen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sosyal medya hesabından seslendi:

“Bu önerim siyasi hareketimizin lideri ve Cumhurbaşkanımız olan Reis’imizedir…. Diyeceğim ve önereceğim husus şu:

Şu an milletimizin öncelikli talepleri arasında yeni bir Anayasa talebi bulunmamaktadır. Ayrıca şu anki siyasi iklim yeni bir anayasa tartışmasını kaldıramayacak kadar kırılgan ve tehlikeli görünüyor. Ekonomik sorun çözülmeden ve AK Parti’mizin yeni dönemde kurucu ruha uygun öze dönüşü yapısal düzeyde tamamlanmadan ve kendi siyasi evimizin içi temizlenmeden yapılacak anayasa tartışmaları hem AK Parti’yi geniş kitleler nezdinde gözden düşürür hem de kendi partimiz içinde telafisi imkansız derin yarılmalara yol açar. Sürece zarar vermemek adına yeni anayasa meselesini sözünü ettiğim sorun alanları ortadan kaldırılıncaya kadar gündem dışı bırakmayı hem partimizin geleceği hem ülkemizin sosyal barışı için acil önemde görüyorum.”

İlber Ortaylı: En kıyak rakı tek parti devrinde değil şimdi imal ediliyor, yalan mı?

"
"