Yaşam

AKOM’dan tehlikeli sıcaklık uyarısı: Öğle saatlerinde güneşli ortamda bulunmayın

19 Temmuz 2024 18:29

Yurt genelinde sıcak hava dalgası etkisini sürdürüyor. Meteoroloji'nin ardından AKOM'dan son dakika sıcaklık uyarısı geldi. AKOM'dan yapılan paylaşımda 19-22 Temmuz tarihlerine dikkat çekildi. Nemin yüzde 95'e varacağı ve sıcaklıkların hissedilenden 5-10 derece daha fazla olacağı vurgulandı.AKOM, "Öğle saatlerinde başta yaşlılar, hamileler, çocuklar, astım ve kalp yetmezliği gibi rahatsızlığı bulunan vatandaşlarımızın güneşli ortamda bulunmamaları sağlıkları açısından faydalı olacaktır." çağrısında bulundu.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan değerlendirmeye göre, Türkiye’nin kuzey, iç ve doğu kesimlerinin parçalı ve yer yer çok bulutlu, Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu’nun kuzeyi, Edirne, Kırklareli, Bolu, Karabük, Ordu ve Hakkâri çevreleri ile Van’ın kuzey ve doğu kesimlerinin yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Doğu Karadeniz kıyıları, Artvin, Kars ve Ardahan çevreleri ile Erzurum’un kuzey ve doğu ilçelerinde yerel kuvvetli olması bekleniyor.

Rüzgar, genellikle kuzeyli, Akdeniz kıyıları ile Güneydoğu Anadolu'da güney ve batı yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Marmara’nın güneybatısı, Kuzey Ege, Orta Karadeniz’in iç kesimleri ile İç Anadolu’nun doğusunda kuzeyli yönlerden kuvvetli (40-60 km/sa) olarak eseceği tahmin ediliyor.

Kuvvetli yağış uyarısı

Yağışların, Doğu Karadeniz kıyıları, Artvin, Kars ve Ardahan çevreleri ile Erzurum’un kuzey ve doğu ilçelerinde yerel kuvvetli olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı (sel, su baskını, yağış anında kuvvetli rüzgâr, ulaşımda aksamalar, vb) dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

Kuvvetli rüzgar uyarısı

Rüzgârın, Marmara’nın güneybatısı, Kuzey Ege, Orta Karadeniz’in iç kesimleri ile İç Anadolu’nun doğusunda kuzeyli yönlerden kuvvetli (40-60 km/sa) eseceği tahmin edildiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

Öğle saatlerinde güneşli ortamlarda bulunmayın

Hürriyet’te yer alan habere göre, AKOM'un sosyal medyadan yaptığı uyarı şu şekilde:

“İstanbul başta olmak üzere yurdumuzun tamamına yakın bölümünde Afrika ve Basra kökenli sıcak hava dalgaları etkili olmaya devam ediyor. Hafta başına (pazartesi) kadar bölgemizde etkili olması beklenen sıcak hava dalgası nedeni ile sıcaklıkların 34-38 derece aralığında seyredeceği öngörülürken yüksek nem oranları (yüzde 50-95) ile birlikte sıcaklıklar ölçülenden 5-10 derece daha yüksek hissedilebilmektedir.

Özellikle sıcaklık ve nem oranı yüksek güney sahillerimizde hissedilen sıcaklıkların sağlık açısından tehlikeli olarak belirlenen değerlere (42 derece ve üzeri) ulaştığı gözlenmektedir.

Aşırı sıcakların etkili olduğu öğle saatlerinde başta yaşlılar, hamileler, çocuklar, astım ve kalp yetmezliği gibi rahatsızlığı bulunan vatandaşlarımızın güneşli ortamda bulunmamaları sağlıkları açısından faydalı olacaktır.”

 

 

"
"