Dünya

ABD seçimlerinde son durum; anketlerde Kamala Harris mi, Donald Trump mı önde?

Şimdilik, Harris'in başkan yardımcısı adayı olarak seçtiği Tim Walz'un anketlerdeki etkisi hissedilmedi

09 Ağustos 2024 16:40

T24 Dış Haberler

Demokrat Parti'nin başkan adayı Kamala Harris'in kasım ayındaki ABD Başkanlık seçimlerinde güç kazanmaya devam ettiğini gösteren anket sonuçları yayımlanıyor. Son yayımlanan bir analize göre ulusal çapta ve çekişmeli eyaletlerde yapılan anketler, Harris'in Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump'ı geçtiğini ya da yakaladığını gösteriyor. 

The Guardian'ın aktardığına göre; mnde gelen anket analiz sitelerinden FiveThirtyEight, Demokrat Parti'nin başkan adayı Harris, ulusal ortalamada Cumhuriyetçi rakibine 2,1 puan fark atıyor. 

Salıncak eyaletlerde, Harris, Michigan'da 2 puan, Pennsylvania'da 1,1 puan ve Wisconsin'de 1,8 puan önde. Trump Arizona'da yarım puandan az, Georgia'da ise yarım puan önde. 

Ortalamaları hesaplamak için yeterli anketin olmadığı çekişmeli eyaletlerde, Trump, Kuzey Carolina'da yaklaşık 3 puan önde; son CBS ve Bloomberg anketlerinin Harris'i iki puan önde gösterdiği Nevada'da adaylar yaklaşık olarak eşit.

59 yaşındaki ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, 81 yaşındaki ABD Başkanı Joe Biden'ın 78 yaşındaki Donald Trump'ın karşısına daha genç bir adayın çıkması için kendi partisinden gelen kenara çekilme çağrılarına nihayet kulak verdiği temmuz ortasından bu yana Demokratlar için seçim sonuçları görünümüne değiştirmiş gibi görünüyor. Biden, tek dönemlik görev süresini tamamlarken, Harris'i bu kasımda Demokratların başına geçmesi için desteklemişti. 

"Trump'ın lehine olanlar Harris'in lehine değişmedi, yarış başa baş"

Cook Political Report'tan Amy Walter, Harris yarışa girmeden önce Biden'ın "sadece ulusal halk oylamasında değil, aynı zamanda çekişmeli eyaletlerde de önemli bir sayı ile geride olduğunu" söyledi. "Harris'in yarışta olduğu süre zarfında, bu rakamların Harris'e doğru oldukça belirgin bir şekilde kaydığını gördünüz, bu çekişmeli eyaletlerde dört veya beş puanlık kaymalar var ve bu da ulusal ankette gördüğümüzü yansıtıyor" diyen Walter, şu uyarıda bulundu: 

"Yine de bu eyaletler Trump'ın lehine olanlardan Harris'in lehine olanlara dönüşmedi. Bu sadece yarışın artık Trump'ın lehine, örneğin Temmuz sonunda olduğu kadar orantısız olmadığı anlamına geliyor... Bu yüzden bu yarışı başa baş olarak adlandırıyoruz."

Şimdilik, Harris'in başkan yardımcısı adayı olarak seçtiği Tim Walz'un anketlerdeki etkisi hissedilmedi. 

Bireysel anketler arasında Harris, Economist/YouGov anketinde 2 puanlık avantajını koruyarak ikinci hafta da önde gitti. 

Reuters/Ipsos, Harris'i yüzde 42-yüzde 37 ile 5 puan önde bulurken, Biden'ın çekilmesinden hemen sonra yapılan son ankete göre iki puanlık bir artış kaydetti. 

Ipsos, ayrı bir ankette Harris'in yedi çekişmeli eyalette Trump'ın yüzde 42-yüzde 40 önünde olduğunu, ancak "tek tek eyaletler için sonuçları ayırmadığını" söyledi.

"
"