Dünya

ABD, Orta Doğu’da “tansiyonu düşürmeyi” amaçlıyor: Ateşkes, olası İran saldırısının önüne geçebilir

14 Ağustos 2024 15:31

ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, İran'ın İsrail'e yönelik olası bir misilleme saldırısı endişelerini dile getirdi ve ABD'nin Orta Doğu'daki gerilimi azaltmayı hedeflediğini söyledi.

Salı günü New York'taki BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı açıklamada Greenfield, ABD'nin amacının “gelecekteki bir saldırıyı caydırmak ve bölgesel bir çatışmayı önlemek” olduğunu belirtti.

İran'ın, geçtiğimiz ay Tahran'da Hamas lideri İsmail Haniye’nin öldürülmesinin ardından İsrail'e misilleme yapabileceğinden endişe ediliyor. Öte yandan, ABD Başkanı Joe Biden, İsrail ve Hamas arasında Gazze'de bir ateşkese varılmasının İran'ı İsrail'e saldırmaktan caydırabileceğini öne sürdü. Biden, Salı günü gazetecilere yaptığı bir açıklamada "İran'ın ne yapacağını ve herhangi bir saldırı olursa ne olacağını göreceğiz, ama pes etmiyorum" diye konuştu.

Yeni bir ateşkes görüşmesinin Perşembe günü Doha veya Kahire'de yapılması planlanıyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, planlanan Orta Doğu gezisini, ateşkes görüşmelerine katılmak için erteledi. Ancak Hamas’ın görüşmelere katılmayacağını duyurdu.

ABD, Mısır ve Katar'dan uluslararası arabulucular, İsrail hapishanelerindeki Filistinli mahkumlar karşılığında İsrail'deki rehinelerin ailelerine teslim edilmesini içeren bir anlaşma için çaba sarf ediyor.

Washington, İsrail'e yönelik 20 milyar dolar değerinde yeni silah satışlarını da onayladı. Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in aldığı 50 adet F-15 savaş uçağının 2029'da teslim edilmeye başlanacağını belirtti.

"
"