Dünya

ABD'li yetkililer: İran'dan gelen tehdit nedeniyle Trump'ın güvenliği haftalar önce artırılmıştı

17 Temmuz 2024 08:33

T24 Dış Haberler

İran'dan gelen bir tehdit nedeniyle ABD Gizli Servisi'nin cumartesi günkü suikast girişiminden önce eski Başkan ve Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Donald Trump'ın güvenliğini artırdığı belirtildi. Kaynaklar, Tahran'dan gelen tehditle cumartesi günkü saldırının bağlantılı olduğunun düşünülmediğini söyledi. 

ABD basınına konuşan kaynaklara göre Biden yönetimi, İran'ın Trump'ı öldürme girişimi olabileceğine dair bir istihbarat aldıktan sınra Gizli Servis'i bilgilendirdi. İstihbarat Trump'ın koruma ekibinin başındaki ajan ve Trump başkanlık kampanyası ile de paylaşıldı. 

Haftalar önce gelen bu istihbarattan sonra Gizli Servis, Trump'ın güvenlik önlemlerini artırdı. 

İran'ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği, suçlamaları reddederken "temelsiz ve kötü niyetli" diye niteledi. 

Öte yandan Trump'ın güvenlik önlemlerinin sıkılaştırılması, eski Başkan'ın cumartesi günü kulağından yaralandığı suikast girişimini önleyemedi. 20 yaşındaki Thomas Crooks'un miting alanına yakınındaki bir binanın çatısından açtığı ateş sonucunda bir kişi hayatını kaybederken iki kişi de yaralandı. 

"Daha önce birçok kez dediğimiz gibi, yıllardır eski Trump yönetimi yetkililerine karşı İran tehditlerini takip ediyoruz" diyen Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, "Bu tehditler, İran'ın Kasım Süleymani'nin intikamını almak istemesinden kaynaklanıyor" diye devam etti. 

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani, 3 Ocak 2020'de Trump'ın emriyle Irak'ın başkenti Bağdat'ta ABD dronları tarafından öldürülmüştü. 

2022 yılında ABD, İran Devrim Muhafızları mensubu olduğu belirtilen bir kişiyi, 300 bin dolara Trump'ın eski ulusal güvenlik danışmanı John Bolton'u öldürmesi için suikastçı tutmaya çalışmakla suçlamıştı.

"
"