Dünya

ABD, Katar ve Mısır; İsrail ve Hamas'ı 15 Ağustos'ta ateşkes müzakereleri için bir araya gelmeye çağırdı

Üç ülke liderinin açıklaması, başta siyasi büro şefi İsmail Haniye olmak üzere Hamas ve Hizbullah'ın üst düzey üyelerinin öldürülmesinin ardından bölgede artan tansiyonun ortasında geldi

09 Ağustos 2024 09:03

T24 Dış Haberler

ABD, Mısır ve Katar liderleri; İsrail ve Hamas'ı Gazze'de ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasını sonuçlandırmak için 15 Ağustos'ta müzakerelerde bulunmak üzere bir araya gelmeye çağırdı.

Ateşkes anlaşmasına aracılık etmek isteyen üç ülke, yaptıkları ortak açıklamada görüşmelerin Doha ya da Kahire'de yapılabileceğini belirtti. Açıklamada, "Bir çerçeve anlaşması artık masada ve geriye sadece uygulamaya ilişkin ayrıntılar kaldı" denilirken "Rehineleri serbest bırakmanın, ateşkesi başlatmanın ve bu anlaşmayı uygulamanın zamanı geldi" ifadeleri kullanıldı. 

Liderler ayrıca kalan sorunları çözecek "nihai bir köprü önerisi" sunmayı teklif etti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrailli müzakerecilerin çağrıya katılacağını ve "ayrıntıları sonuçlandırmak ve çerçeve anlaşmayı uygulamayı" amaçladıklarını söyledi. 

Üç ülke liderinin açıklaması, başta siyasi büro şefi İsmail Haniye olmak üzere Hamas ve Hizbullah'ın üst düzey üyelerinin öldürülmesinin ardından bölgede İran'ın da dahil olduğu daha geniş çaplı bir çatışma çıkabileceği endişelerinin arttığı bir dönemde ateşkes görüşmelerini başlatma çabasının bir parçası olarak geldi.

ABD yönetiminden üst düzey bir yetkili, Reuters'a yaptığı açıklamada, Hamas ve İsrail arasındaki takasların sıralamasının nasıl olacağı gibi ciddi sorunlar nedeniyle anlaşmanın gelecek haftaya kadar imzalanmasını beklemediklerini söyledi. Yetkili, masanın her iki tarafında da harekete ihtiyaç olduğunu, üç liderin açıklamasının İran'ı etkilemek için yapılmadığını ancak herhangi bir gerilimin İsrail-Hamas anlaşması umudunu tehlikeye atacağını söyledi.

İran'ın Birleşmiş Milletler Misyonu, iki öncelikleri olduğunu söyleyerek "Birincisi, Gazze'de kalıcı bir ateşkesin sağlanması ve işgalcilerin bu bölgeden çekilmesi" dedi ve 31 Temmuz'da Hamas'ın eski siyasi şefi İsmail Haniye'nin İran'da öldürülmesiyle ilgili olarak da "saldırganın cezalandırılması" gerektiğini belirtti.

"
"