Dünya Basınında Bugün

ABD, İsrail'e asker gönderiyor; Hamas'ın 7 Ekim toplantılarının tutanakları ortaya çıktı; New York'ta 'Kıbrıs' yemeği | Dünya Basınında Bugün

14 Ekim 2024 09:32

T24 Dış Haberler

ABD Başkanı Joe Biden, Lübnan'da Hizbullah'ın İsrail'e ait bir askerî üsse insansız hava aracıyla saldırmasının ardından ABD'nin İran'a karşı “İsrail'i savunmak” için asker gönderdiğini söyledi. Lübnan'daki BM barış gücü misyonu, iki İsrail tankının bir kapıyı tahrip ettiğini ve ülkenin güneyinde kendilerine ait bir üsse zorla girdiğini açıkladı. İsrail ordusu tarafından ele geçirilen ve The New York Times'ın incelediği Hamas'ın gizli toplantı tutanakları, 7 Ekim saldırısının planlanmasının yanı sıra Hamas liderlerinden Yahya Sinvar'ın Hamas'ın müttefikleri İran ve Hizbullah'ı saldırıya katılmaya ya da en azından İsrail'le daha geniş bir savaşa girmeye ikna etmeye çalıştığını ortaya çıkardı. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis ve KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar arasında Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in ev sahipliğinde salı günü New York'taki BM Genel Merkezinde gayrı resmi bir akşam yemeği düzenlenecek. Şubat ayındaki ölümünden önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in en önemli siyasi muhalifi olan Rus muhalif Aleksey Navalni, ölümünden sonra 22 Ekim'de yayınlanacak olan anı kitabına göre hapishanede öleceğine inanıyordu.

14 Ekim 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Times | ABD, İsrail'i İran'a karşı savunmak için asker gönderiyor

ABD Başkanı Joe Biden, Lübnan'da Hizbullah'ın İsrail'e ait bir askerî üsse insansız hava aracıyla düzenlediği saldırıda 3 kişinin ölmesi ve 60 kişinin yaralanması üzerine ABD'nin İran'a karşı “İsrail'i savunmak” için asker gönderdiğini söyledi.

Orta Doğu bu ay İran'ın hava saldırılarına İsrail'in olası misillemesine hazırlanırken, Pentagon 100 kadar Amerikan askerinin füzeleri durdurmak üzere tasarlanmış karada konuşlu hava savunma sistemi Thaad'ı kullanacağını açıkladı.


The Guardian | BM: İsrail tankları üsse zorla girdi

Lübnan'daki BM barış gücü misyonu, İsrail'in Hizbullah'a yönelik kara operasyonu Lübnan topraklarının derinliklerine doğru ilerlerken iki İsrail tankının bir kapıyı tahrip ettiğini ve ülkenin güneyinde kendilerine ait bir üsse zorla girdiğini açıkladı.

Ramyah'taki olay, 1978'den bu yana güney Lübnan'da görev yapan BM gücü UNIFIL'in İsrail Savunma Güçleri'ni suçladığı bir dizi ihlalin sonuncusu oldu.


The New York Times | Hamas İsrail'e saldırmak için nasıl müttefik aradı?

İsrail ordusu tarafından ele geçirilen ve The New York Times'ın incelediği Hamas'ın gizli toplantı tutanakları, 7 Ekim saldırısının planlanmasının yanı sıra Hamas liderlerinden Yahya Sinvar'ın Hamas'ın müttefikleri İran ve Hizbullah'ı saldırıya katılmaya ya da en azından İsrail'le daha geniş bir savaşa girmeye ikna etme kararlılığını ortaya çıkardı. 

Belgeler Hamas'ın siyasi ve askeri liderlerinden oluşan küçük bir grubun 7 Ekim saldırısı öncesinde yaptığı 10 gizli planlama toplantısının tutanaklarından oluşuyor. Tutanaklar Hamas'ın liderlik çalışmaları ve saldırı hazırlıkları hakkında daha önce açıklanmamış 30 sayfalık detayı içeriyor.


eKathimerini | New York'ta 'Kıbrıs' yemeği

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis ve KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar arasında Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in ev sahipliğinde salı günü New York'taki BM Genel Merkezinde gayrı resmi bir akşam yemeği düzenlenecek.


The Moscow Times | Navalni hapishanede öleceğine inanıyordu

Şubat ayındaki ölümünden önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in en önemli siyasi muhalifi olan Rus muhalif Aleksey Navalni, ölümünden sonra 22 Ekim'de yayınlanacak olan anı kitabına göre hapishanede öleceğine inanıyordu.

The New Yorker, Navalni'nin hapse girmeden önce ve sonra tuttuğu günlüğünden yazılar içeren kitaptan alıntılar yayınladı.

Navalni, 22 Mart 2022'de “Hayatımın geri kalanını hapishanede geçireceğim ve burada öleceğim. Veda edecek kimse olmayacak ... Tüm yıldönümleri bensiz kutlanacak. Torunlarımı asla göremeyeceğim" diye yazmıştı.

"
"