Dünya

ABD Başkanı Biden ve Britanya Başbakanı Starmer, Washington'da görüştü: Ukrayna'ya uzun menzilli füze izni konusunda sinyal yok

Britanya Başbakanı Starmer, ABD Başkanı Biden ile Beyaz Saray'da yapılan görüşmenin “sadece belirli bir adım ya da taktiği değil” Ukrayna ile ilgili stratejiyi tartışmak için bir fırsat olduğunu ifade etti

14 Eylül 2024 09:13

T24 Dış Haberler

Britanya Başbakanı Keir Starmer, Washington'da ABD Başkanı Joe Biden ile görüştü. Görüşmenin ardından Ukrayna'nın Rusya içindeki hedefleri vurmak için uzun menzilli füzeler kullanmasına izin verilmesi konusunda herhangi bir karar sinyali verilmedi. 

Biden'ı Ukrayna'nın Rusya'ya uzun menzilli Storm Shadow füzelerini ateşlemesine izin vermeye ikna edip etmediği sorulduğunda Starmer, "Ukrayna, Orta Doğu ve Hint-Pasifik de dahil olmak üzere bir dizi cephede uzun ve verimli bir görüşme” yaptıklarını söyledi.

Beyaz Saray ayrıca “İran ve Kuzey Kore'nin Rusya'ya ölümcül silahlar sağlamasından duydukları derin endişeyi” de dile getirdiklerini söyledi.

Britanya Başbakanı Starmer, ABD Başkanı Biden ile Beyaz Saray'da yapılan görüşmenin “sadece belirli bir adım ya da taktiği değil” Ukrayna ile ilgili stratejiyi tartışmak için bir fırsat olduğunu ifade etti. 

Starmer, ikilinin ayrıca İsrail-Gazze savaşının yaklaşık bir yıldır devam ettiği Orta Doğu'daki durumu ve “dünyadaki diğer bölgeleri” de ele aldıklarını sözlerine ekledi. Gazetecilere önümüzdeki hafta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda bu konuları görüşmek için bir fırsat daha bulacaklarını söyledi.

Daha önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Batılı ülkeleri Ukrayna'nın Rusya'ya uzun menzilli füzeler fırlatmasına izin vermemeleri konusunda uyarmıştı. Putin böyle bir hareketin NATO'nun Ukrayna savaşına “doğrudan katılımı” anlamına geleceğini söylemişti. 

Beyaz Saray'da Starmer ile yapacağı görüşme öncesinde gazetecilere konuşan Biden, "Vladimir Putin hakkında fazla bir şey düşünmüyorum” dedi. 

ABD ve Britanya, gerilimin tırmanmasından korktukları için bugüne kadar Ukrayna'ya Rusya içindeki hedeflere karşı uzun menzilli füzeler kullanma izni vermedi. 

Ancak Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, savaşı sona erdirmenin tek yolunun bu olduğunu söyleyerek Kiev'in Batılı müttefiklerine bu tür bir kullanıma izin vermeleri için defalarca çağrıda bulundu.


Berlin Film Festivali’ni kahkahaya boğan Türk: Faruk

 

"
"