Gündem

ABB Meclisi AKP Grup Başkanvekili Yalçın’dan ABB Başkanı Yavaş’ın SGK borçlarıyla ilgili açıklamalarına yanıt

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın CHP’li belediyeleri hedef alarak “SGK borçlarının temin edileceğine ilişkin açıklaması üzerine başlayan tartışmalara ''31 Mart'ın intikamını almak için algı yapıyorsunuz!'' şeklinde cevap vermişti

31 Temmuz 2024 14:38

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Meclisi AKP Grup Başkanvekili Nihat Yalçın, belediyenin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) borçlarına ilişkin, "12 Mart 2023 tarihinde bazı alacakların yeniden yapılandırmasıyla ilgili bir kanun çıktı. Ancak ilk taksitler dahi ödenmeden yapılandırma dosyaları iptal edilmiştir. Madem ödeme imkânınız vardı, geçtiğimiz yıl bu kanun çıktığında ödeseydiniz ya" dedi.

AKP'li Yalçın, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın borç açıklamalarına yanıt vermek için AKP İl Başkanlığı'nda basın toplantısı düzenledi. Yalçın, ABB Meclisi tarafından Yavaş'a 5 yılda yaklaşık 32 milyar lira borçlanma yetkisi ve 20 milyar liralık taşınmaz satış yetkisi verildiğini belirterek, Yavaş'ın 'Engellediler' şeklindeki söylemlerine devam ettiğini söyledi.

''120 ay yapılandırma imkânı vardı''

Mansur Yavaş'ın, ''Faizleri silin borçlarımızı defeaten ödeyelim'' söyleminde bulunduğunu aktaran Yalçın, "12 Mart 2023 tarihinde bazı alacakların yeniden yapılandırmasıyla ilgili bir kanun çıktı. Bundan yaklaşık 1 yıl önce. Ülke genelindeki vergi ve sigorta borcu olan bütün şirketler, buna belediye şirketleri de dahil, yapılandırma talebinde bulundu. Bununla alakalı ABB iştiraki olan şirketler de aynı şekilde ilgili kurumlarla görüşüp yapılandırma talebinde bulundu.

Ancak bu yapılandırmalarla ilgili ilk taksitler dahi ödenmeden yapılandırma dosyaları iptal edilmiştir. Madem ödeme imkanınız vardı, madem 'Faizleri silin, ödeyelim' diyorsunuz, bu konuda samimiyseniz, geçtiğimiz yıl bu kanun çıktığında ödeseydiniz ya. Neden ödemediniz? Ve bu kanunda, belediye şirketleriyle ilgili 120 ay yapılandırma imkanı vardı. Bu imkan elinizden şimdi gitti. O gün başvuruyu yaptınız, ilk taksitini bile ödemeden maalesef bu dosyalar iptal olmuştur" diye konuştu.

En fazla borcu olan 5 belediye

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) en fazla borcu olan 5 belediyeyi sosyal medya hesabı üzerinden açıklamıştı. Sırasıyla Ankara, İzmir, İstanbul ve Adana büyükşehir belediyeler ile Şişli Belediyesi olduğunu bildiren Işıkhan, belediyelerin SGK'ya olan prim borçları ile ilgili birtakım gerçekleri millete aktarma ve CHP'li bazı yetkililerin ortaya attığı yanlış bilgileri düzeltme gereği duyduklarını söylemişti.

Yavaş, Işıkhan'a cevap vermişti

İddialara yanıt verdiği konuşmasında “Son günlerde yapılan bu açıklamalardaki amacın CHP’li belediyeleri itibarsızlaştırmak ve suni gündem olduğunu düşünüyorum" diyen Yavaş, "Sayın Bakan müfrit tüccar gibisiniz, eski defterleri karıştırıyorsunuz yönetemiyorsunuz suçu başka yerlere atıyorsunuz ama unutmayın ki bu sorun sadece CHP’li belediye başkanları değil ülkedeki tüm belediye başkanlarının sorunudur. 31 Mart’ta iktidarın aldığı ağır yenilgi, anket sonuçları ve ekonomide önleyemedikleri kötü gidiş nedeniyle özellikle gündem değiştirerek belediyeleri hedef göstermeye başladılar. Bakın sadece borçlu olan ilk 5 belediyeyi açıklamışlar. Neden ilk 20 değil?" ifadelerini kullanmıştı.

SGK borcunun artmasının tabii ki sebepleri var" diyen Yavaş, pandemide belediye iştiraklerinin çalışamadığı, su ve ulaşım ücretlerini en alt seviyede tuttuklarını belirterek sigorta primlerinin bundan dolayı geciktiğini ifade etti. Yavaş, ABB'nin, iştirakleri ve şirketleri ile ilçe belediyelerinin SGK borçlarını açıklamıştı.

"2022 denetim raporuna gelince SGK’nın tüm gelirinin belediyelerin bütün borcu sadece yüzde 4’tür. Yani tüm gelirlerinin yüzde 4’ünü Türkiye’deki bütün belediyeler nedeniyle emekliye zam yapamıyoruz demek tamamen yalandır" diyen Yavaş, "31 Mart’ın intikamını almak için algı yapmaktadırlar" şeklinde konuşmuştu.

TIKLAYIN | Mansur Yavaş rakamları açıkladı, iktidarın “SGK borcu" çıkışına sitem etti: 31 Mart'ın intikamını almak için algı yapıyorsunuz!

TIKLAYIN | Erdoğan “SGK’ya olan birikmiş borçlarını ödesinler” demişti, belediyelere haciz işlemleri başladı

TIKLAYIN |SGK'ya en fazla borcu olan belediyeleri açıklayan Bakan Işıkhan: 5 belediyenin tamamı CHP'li

"
"