Dünya

AB sınırlarında insan hakları ihlalleri: Göçmen ölümleri

Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı, AB üyesi ülkelerin sınırlarında yaşanan insan hakları ihlallerine yönelik yetersiz soruşturma yapıldığını bildirdi

30 Temmuz 2024 12:10

T24 Dış Haberler

Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı (FRA), AB üyesi ülkelerin sınırlarında meydana gelen insan hakları ihlallerinin ve ölümlerin yeterince araştırılmadığını, sınır yönetimi sırasında göçmenler ve mültecilere karşı ciddi, tekrarlanan ve yaygın hak ihlallerinin endişe verici bir hâl aldığını duyurdu.

Ajans, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne giden vaka sayısının arttığını ve bu durumun en az üç ülkenin sınır yönetimi hakkında soru işaretleri yarattığını, "Yunanistan, Hırvatistan ve Macaristan'daki ulusal yetkililer, sınır yönetimi sırasında kötü muamele ve yaşam kayıplarıyla ilgili olayları etkin bir şekilde araştırmadı. Örnekler arasında mağdurları ve tanıkları bulma ve dinleme konusunda yetersiz çabalar, avukatların çalışmalarının engellenmesi ve sınır gözetleme görüntüleri gibi önemli kanıtlara erişim sağlanamaması yer alıyor" şeklinde ifade etti.

Yunanistan'ın göç politikaları, geçen yıl Adriana adlı aşırı kalabalık bir balıkçı teknesinin batması ve tahmini olarak 500-650 kişinin hayatını kaybetmesi olayının ardından dikkatleri üzerine çekti.

FRA direktörü Sirpa Rautio, "AB'nin sınırlarında insan hakları ihlalleriyle ilgili çok fazla iddia var. Avrupa'nın sınırdaki herkese adil, saygılı ve insan hakları yasalarına tam uyum içinde davranma yükümlülüğü vardır" dedi.

Ajans, mağdurları koruma ve kanıt toplama konusunda yerel savcılar ve soruşturmacılara düzenli rehberlik ve eğitim sağlayan bir plan hazırladığını da duyurdu.

"
"