Dünya

AB’nin gayriresmi toplantısında, İsrailli bakanlara yönelik yaptırım çağrısının gündeme gelmesi bekleniyor

26 Ağustos 2024 14:39

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in, 29 Ağustos'ta yapılacak gayriresmi AB dışişleri bakanları toplantısında, Gazze'ye insani yardımların kesilmesini savunan İsrailli bakanlar hakkında yaptırım uygulanmasını gündeme getireği belirtildi.

Borrell'in, İsrailli aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in açıklamalarını kınayarak, bu iki bakan için yaptırım çağrısında bulunması bekleniyor.

Ben-Gvir, Gazze'ye yardımın kesilmesi durumunda Hamas'ın teslim olacağını iddia ederken, Smotrich ise Gazze'de açlık ve kıtlık çekenlerin ölümlerini "meşru" bulduğuna dair imada bulunmuştu.

Borrell, bu açıklamaların "savaş suçuna teşvik" anlamına geldiğini belirtmişti ancak, toplantının gayriresmi olması nedeniyle bu yönde bir karar çıkmasının olası olmadığı ve AB içindeki Macaristan ve Çekya gibi ülkelerin böyle bir öneriyi veto edebileceği ifade edildi. 

Borrell, bu adımla AB'nin uluslararası güvenilirliğini onarmayı ve çifte standartlardan kaçınmayı amaçladığını ifade etti. Ayrıca, Filistin topraklarındaki şiddet ve işgaller nedeniyle bazı isimlere yaptırım önerisinde bulunmayı planladığını da duyurdu.

"
"