Dünya

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen: Ukrayna ile üyelik müzakereleri ay sonuna kadar başlamalı

Von der Leyen, "Harkov, Avrupa'dır. Ukrayna, Avrupa'dır. Birliğimiz sizin evinizdir" dedi

11 Haziran 2024 12:28

T24 Dış Haberler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB'nin Ukrayna ile üyelik müzakerelerine bu ay sonuna kadar başlaması gerektiğini söyledi. 

Von der Leyen, Almanya'nın başkenti Berlin'de katıldığı Ukrayna İyileştirme Konferansı'nda yaptığı konuşmada "Harkov, Avrupa'dır. Ukrayna, Avrupa'dır. Birliğimiz sizin evinizdir" dedi.

Harkov mesajları

Leyen, burada yaptığı konuşmada "Rusya'nın geniş çaplı işgalini başlatmasının üzerinden neredeyse 900 gün geçti. Ancak riskler ilk günkü kadar açık. Bu çatışmada iki tarafın neyi temsil ettiğini biliyoruz. Rusya Ukrayna'yı bitirmek için savaşıyor. Ukrayna savaşı sona erdirmek için savaşıyor. Rusya geçmiş için savaşıyor. Ukrayna daha iyi bir gelecek için savaşıyor. Rusya yok ediyor. Ukrayna ise kendini savunuyor" dedi. 

"Bu zıtlık hiçbir yerde Harkov kentinde olduğu kadar keskin değildir" diyen von der Leyen, şöyle devam etti:

"İki yıl önce Harkov halkı Rusya'nın saldırganlığını reddetti ve o günden bu yana sadece yeniden inşa etmekle kalmadılar. Aynı zamanda yeni kültür merkezleri açtılar ve daha yeşil bir şehir için planlar hazırladılar. Geleneksel endüstriler ve yenilikçi start-up'lar sayesinde gelişen bir şehir. Ancak Rus bombaları yeniden gökten yağmaya başladı, apartmanlara ve alışveriş merkezlerine isabet etti. Putin şehri, yaşama ve özgürlüğe olan sevgisini yok etmek istiyor"

Ay sonuna kadar müzakereler başlamalı

Von der Leyen, ay sonuna kadar AB'nin Ukrayna Destek Planı kapsamında Kiev'e 1,9 milyar Avro sağlayacağını açıkladı. 

Avrupa Komisyonu Başkanı, AB'nin Ukrayna'nın katılım müzakerelerini "Haziran ayı sonuna kadar başlatması gerektiğini" söyledi. "Ukrayna belirlediğimiz tüm adımları atmıştır. İşte bu nedenle AB'nin Ukrayna'nın katılım müzakerelerine bu ayın sonuna kadar başlaması gerektiğine inanıyoruz" dedi.