Dünya

7 yılın ardından Barselona'ya dönen eski Katalan lider Puigdemont, polis takibini atlatarak İspanya'dan kaçtı

61 yaşındaki Puigdemont, 2017'de Katalan bağımsızlık girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasıyla bağlantılı suçlamalar nedeniyle İspanya tarafından aranıyor

09 Ağustos 2024 16:17

T24 Dış Haberler

Eski Katalan lider Carles Puigdemont'un büyük bir polis takibinden kurtulduğu ve İspanya'dan kaçtığı belirtildi.

7 yıl sonra İspanya'ya dönen ve Barselona'da Katalan parlamentosu önünde toplanan kalabalığa kısa bir konuşma yaptıktan sonra ortadan kaybolan Puigdemont için İspanyol yetkililer perşembe günü geniş çaplı bir operasyon başlattı. 

61 yaşındaki Puigdemont, 2017'de Katalan bağımsızlık girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasıyla bağlantılı suçlamalar nedeniyle İspanya tarafından aranıyor.

Partisinin genel sekreteri Jordi Turull, cuma günü yaptığı açıklamada, "çalkantılı bir 24 saatin ardından Puigdemont'un şu anda yaşadığı Belçika'ya döndüğünü" söyledi.

2017 yılında, aralarında Puigdemont'un da bulunduğu Katalonya'nın bağımsızlık yanlısı siyasetçileri, İspanya Anayasa Mahkemesi tarafından yasadışı ilan edilen bir referandum düzenlediler ve daha sonra bölgenin bağımsızlığını ilan ettiler. Kısa süre sonra Puigdemont Belçika'ya kaçtı.

Puigdemont, yedi yıllık sürgünün ardından dönüşünde Barselona'daki Katalan parlamentosu yakınlarında toplanan yüzlerce destekçisine kısaca hitap etti. "Yaşasın özgür Katalonya!" diyen Puigdemont, "Size hala burada olduğumuzu hatırlatmak için geri döndüm" ifadelerini kullandı. Puigdemont ortadan kaybolmadan önce "Referandum düzenlemek suç değildir ve asla suç olmayacaktır" diye ekledi.

Salı gecesinden beri Barselona'daydı

RAC1 radyosuna verdiği bir mülakatta Turull, eski Katalan liderin Brüksel'de olduğunu bildiğini söyledi. Partinin genel sekreterine göre, Puigdemont, perşembe günü parlamentonun önünde sürpriz bir şekilde ortaya çıkmadan önce salı gününden beri Barselona'daydı. Turull, eski ayrılıkçı liderin salı gecesi Barselona'da akşam yemeği yediğini; çarşamba ve perşembe günlerinin tamamını bölgede geçirdiğini söyledi.

Katalan polisi Mossos d'Esquadra'nın baş komiseri Eduard Sallent, Puigdemont'un kaçmasına yardım ettikleri şüphesiyle iki memurun gözaltına alındığını doğruladı. 

İspanyol basınında yer alan haberlere göre, Puigdemont'un adresini verdikten sonra kaçtığı aracın bir polis memuruna ait olduğu iddia ediliyor. Emniyet, eski liderle herhangi bir gizli anlaşma yapıldığı iddialarını reddetti.

"
"