Dünya Basınında Bugün

7 Ekim'in üzerinden bir yıl geçti; İsrail içeride ve dışarıda gergin, savaş tırmanıyor | Dünya Basınında Bugün

07 Ekim 2024 09:20

T24 Dış Haberler

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 7 Ekim'in yıldönümü arifesinde Batılı müttefiklerini İsrail'in arkasında durmaya ya da İran'ın “şer eksenini” güçlendirme riskini almamaya çağırdı. İsrail dün Gazze'de yeni bir saldırı başlatırken kibbutz, kasaba ve şehirlerdeki ve dünyanın çeşitli ülkelerindeki Yahudi toplulukları 7 Ekim Hamas saldırılarının birinci yıldönümünü anmaya hazırlanıyor. Beyrut'un güney banliyölerine gece boyunca düzenlenen saldırılar, İsrail'in geçen ay Hizbullah'a karşı başlattığı saldırı dalgasını keskin bir şekilde tırmandırmasından bu yana Lübnan başkentine yönelik en yoğun bombardıman oldu. İsrail, acımasız Hamas saldırısından bir yıl sonra, ülke şimdi sıkı bir şekilde karşı saldırıya geçti ve yıllarca savaşmaya hazırlanıyor. Derin bir travma geçiren İsrail'in içinde bu çatışma uzun süredir devam eden toplumsal ayrılıkları büyüttü ve Hamas'ın yok edilmesine mi yoksa rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik bir anlaşmaya mı öncelik verilmesi gerektiği konusunda sert tartışmalara yol açtı. 

7 Ekim 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Daily Telegraph | Netanyahu, Batı'yı uyardı: Arkamızda durun

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu 7 Ekim'in yıldönümü arifesinde Batılı müttefiklerini İsrail'in arkasında durmaya ya da İran'ın “şer eksenini” güçlendirme riskini almamaya çağırdı.

İsrail Başbakanı, İsrailliler bir yıl önce Holokost'tan bu yana Yahudilere yönelik en büyük katliamda ölenleri anmaya hazırlanırken Batı'ya uyarıda bulundu.

Netanyahu “İsrail dostlarından arkasında durmalarını ve sadece İran'ın şer eksenini güçlendirecek kısıtlamalar getirmemelerini bekliyor” dedi.


The Times | İsrail kayıp ve savaşla geçen 12 ayı geride bıraktı

İsrail dün Gazze'de yeni bir saldırı başlatırken kibbutz, kasaba ve şehirlerdeki ve dünyanın çeşitli ülkelerindeki Yahudi toplulukları 7 Ekim Hamas saldırılarının birinci yıldönümünü anmaya hazırlanıyor. 

IDF, Gazze'nin merkezindeki Der al-Balah'ta bir camiye ve militanların toplandığını iddia ettikleri bir okula hava saldırısı düzenlediklerini açıkladı.

İsrail birlikleri Hamas'la savaşmaya devam ederken, 7 Ekim saldırılarına misilleme başladığında kimsenin beklemediği kadar uzun bir savaş yaşanıyor.


The Guardian | Bir yıl sonra İsrail kurbanlarını anıyor ve hava saldırılarını yoğunlaştırıyor

Beyrut'un güney banliyölerine gece boyunca düzenlenen saldırılar, İsrail'in geçen ay Hizbullah'a karşı başlattığı saldırı dalgasını keskin bir şekilde tırmandırmasından bu yana Lübnan başkentine yönelik en yoğun bombardıman oldu.

Ülkenin dört bir yanındaki İsrailliler Hamas'ın yıkıcı saldırısının birinci yılını kutlamaya hazırlanırken, eşi benzeri görülmemiş bir krize sürüklenen bölge yüksek alarmdaydı.


The Wall Street Journal | İsrail, 7 Ekim saldırısından bir yıl sonra savaşta bir geleceğe hazırlanıyor

İsrail'in yirmi yıllık görece barış, artan zenginlik ve gelişen diplomatik ilişkilerle dolu altın çağını sona erdiren acımasız Hamas saldırısından bir yıl sonra, ülke şimdi sıkı bir şekilde karşı saldırıya geçti ve yıllarca savaşmaya hazırlanıyor.

Yıllar boyunca ordu, Filistinli militanlarla yaşanan kısa çatışmalarla sadece anlık olarak kesintiye uğrayan uzun barış dönemleri sağlamayı amaçladı. Ara sıra ekseni zayıflatmaya yönelik askeri manevralar yapılsa da bunlar hiçbir zaman misilleme yapılmasını gerektirecek kadar şiddetli olmadı.

İsrail'in güvenlik kurumlarının çoğu, Hamas'ın kalesi Gazze'den 7 Ekim'de düzenlenen ölümcül saldırıya bu on yılların zemin hazırladığına inanıyor.


The New York Times | Bir yıldır süren savaş devam ediyor ve yayılma tehdidi taşıyor

İsrail ve Hamas'ın bölgesel müttefikleri arasında İsrail'in Lübnan'ı işgali ve İran'ın İsrail'i bombalamasıyla daha geniş çaplı, çok cepheli bir savaş yaşanıyor. Ancak çatışmanın özü Hamas ve İsrail arasındaki asıl savaş ve bunu sona erdirmenin zorluğu sürüyor. 

Derin bir travma geçiren İsrail'in içinde bu çatışma uzun süredir devam eden toplumsal ayrılıkları büyüttü ve Hamas'ın yok edilmesine mi yoksa rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik bir anlaşmaya mı öncelik verilmesi gerektiği konusunda sert tartışmalara yol açtı. İsrail dışında ise Hamas'ın zulmüne İsrail ordusunun verdiği karşılık dehşete, soykırım ve savaş suçu suçlamalarına, ABD ve ötesinde yaygın protestolara yol açtı.

Gazze'deki savaş aynı zamanda Biden yönetiminin ateşkes için gereken baskıyı uygulayamaması ya da uygulamak istememesi nedeniyle Amerikan etkisinin sınırlarını da gözler önüne serdi.


Al Arabiya | Hizbullah roketleri İsrail'in Hayfa şehrini vurdu

Hizbullah roketleri pazartesi günü erken saatlerde İsrail'in üçüncü büyük kenti Hayfa'yı vurarak, kuzey kentine ilk doğrudan saldırısını gerçekleştirdi.

Hizbullah, “Fadi 1” füzeleriyle Hayfa'nın güneyindeki bir askeri üssü hedef aldığını açıkladı. 

Medya, iki roketin İsrail'in Akdeniz kıyısında, Lübnan sınırından 17 kilometre uzaklıktaki Hayfa'ya, beş roketin de 65 kilometre uzaklıktaki Tiberias'a isabet ettiğini duyurdu.

 

"
"