Dünya

6 Ocak Temsilciler Meclisi Komitesi, silindiği iddia edilen mesajlar nedeniyle Gizli Servis hakkında zorla getirme kararı çıkardı

16 Temmuz 2022 08:10

T24 Dış Haberler

ABD'de 6 Ocak 2021'de meydana gelen Kongre saldırısını soruşturan özel Temsilciler Meclisi Komitesi, 5-6 Ocak 2021 tarihleri arasında silindiği belirtilen mesajlar nedeniyle ABD Gizli Servisi hakkında zorla getirme emri çıkarttı.

Zorla gerime kararı cuma akşamı, mesajların silinmesi ile ilgili bilgi almak ve silinmeyenlere erişim sağlamak için çıkarıldı. Komite, mesajların düzenlemelere uygun olmayan bir şekilde arşivlere kaydedilmeden silindiğine inanılıyor.

Bu vesileyle ABD'de ilk kez bir yürütme organı kurumu hakkında zorla getirme kararı çıkarılmış oldu. 

Gizli Servis Sözcüsü, bahsi geçen mesajların "kayıp" olmadığını söylerken 6 Ocak Komitesi'ne liderlik eden Kongre üyesi Bennie Thompson, Gizli Servis Direktörü James Murray'a bir mektup yazarak durum böyleyse Başkan ve Başkan Yardımcısı'nı korumakla görevli kurumun mesajları sunabilmesi gerektiğini belirtti.

Zorla getirme kararı, kaybolmamış mesajlara erişmeyi ve mesajların nasıl silindiğini anlatan belgelere ulaşmayı hedefliyor.

The Guardian'ın aktardığına göre Kongre saldırısının öncesi, sırası ve sonrasında Gizli Servis mensuplarının attığı mesajların nasıl silindiği konusunda anlatılan hikaye sıkça değişti.

"
"