Dünya

6 Ocak Komitesi: Trump, Kongre saldırısının 'spontane' gözükmesini istemiş

Komite, saldırının organizatörlerinden birinin mesajlarını paylaştı

13 Temmuz 2022 08:06

T24 Dış Haberler

ABD'de 6 Ocak Kongre baskınını soruşturmakla görevli Temsilciler Meclisi komitesi, dönemin ABD Başkanı Donald Trump'ın Kapitol Binası'na yapılan saldırıyı bilinçli olarak düzenlediğini ancak "spontane" gözükmesini istediğini belirtti. 

6 Ocak 2021'de yapılan "Amerika'yı Kurtar" yürüyüşünün organizatörlerinden Kylie Jane Kremer'ın 4 Ocak 2021'de gönderdiği bir mesajda, "ABD Başkanı bizi oraya (Kongre binasına) yürütecek" yazdığı görülüyor. Kremer, bir başka mesajda, "Başkan bunun beklenmedik olduğunu söyleyecek" ifadelerini kullandı. 

Panelin Ulusal Arşiv'den aldığı kayıtlara göre Trump'ın yazıp atmadığı bir taslak tweette de iddiaları doğrular nitelikte ifadeler bulunuyor. Dökümanlara göre bahsi geçen tweette, "Ellipse'de 6 Ocak saat sabah 10'da büyük bir konuşma yapacağım. Lütfen erken gelin, büyük kalabalık bekleniyor. Sonra Kapitol'e (Kongre binası) yürüyün. Hırsızlığı durdurun" ifadeleri yer alıyordu.

Komite'nin başkanı Demokrat Temsilci Bennie Thompson, "Donald Trump, Washington D.C.'de bir çete topladı ve onu demokrasimize şiddet dolu bir saldırı gerçekleştirmek için kullandı" dedi.

Temsilciler Meclisi 6 Ocak Komitesi, 7. oturumunda Kongre'ye yapılan saldırıyı Trump'ın organize ettiğine işaret eden kanıtlar sundu. Komite, Trump ve aşırı sağcı gruplar arasında direkt bir bağ sunmasa da söylemlerinin grupların bir araya gelmesinde ana rolü oynadığını belirtti. 

Komitenin paylaştığı mesajlarda Trump'ın eski kampanya direktörü Brad Parscale'in 6 Ocak'ta patronu hakkında, "Görevdeki bir başkan iç savaş çıkarmaya çalışıyor. İnancımı kaybettim" yazdığı görülüyor. Parscale'in Trump'ın eski sözcüsü Katrina Pierson'a gönderdiği mesajda ayrıca, "Trump'ın söylemleri birilerini öldürdü" ifadeleri yer alıyor.

6 Ocak'ta büyük kalabalıklar, Joe Biden'ın seçim zaferini resmileştirecek oturumun gerçekleştiği Kongre binasına saldırmıştı.

 

"
"