Dünya

4 yaşındaki bir çocuğun müzede yanlışlıkla kırdığı antik kavanoz onarıldı, yeniden sergileniyor

12 Eylül 2024 09:31

T24 Dış Haberler

İsrail'de ailesiyle birlikte bir müzeyi ziyaret eden 4 yaşındaki bir çocuk, 3 bin 500 yıllık bir kavanozu kazara parçalamıştı. 

Hayfa'daki Hecht Müzesi, BBC'ye yaptığı açıklamada, kavanozun MÖ 2200 ile 1500 yılları arasındaki Tunç Çağı'na ait olduğunu ve nadir bir eser olduğunu ifade etti. 

Müze, arkeolojik buluntuların "engelsiz" bir şekilde sergilenmesinin "özel bir çekicilik" sağladığına inandığından, camsız olarak sergilediklerini söylemişti. 

Çocuğun babası, oğlunun içinde ne olduğunu merak ettiği için kavanozu eline aldığını ve ardından düşürdüğünü açıklamıştı. 

Onarılan antik kavanoz, müzede yeniden sergilenmeye başlandı. 

Hayfa Üniversitesi'ne bağlı müzenin müdürü Inbal Rivlin, olayın "Gazze'de devam eden savaştan dikkati dağıtmak için hoş bir vesile" olduğunu söyledi.

Rivlin, "O sadece bir çocuk. Bu yüzden bir şekilde İsrail'deki ve dünyadaki insanların kalbine dokunduğunu düşünüyorum" dedi. 

Çocuk ve ailesi, restorasyonu incelemek üzere yeniden müzeye davet edildi. 

Müzedeki restorasyon uzmanı Roee Shafir, parçaların tek bir tam kavanoza ait olması nedeniyle onarımların oldukça basit olduğunu söyledi.

Uzmanlar, antik kavanozu yeniden inşa etmek için 3D teknolojisi, yüksek çözünürlüklü videolar ve özel yapıştırıcı kullandıklarını belirtti. 

 

"
"