Yeni Zelanda'da 46 bin dolara Huia kuşu tüyü satıldı

Nesli tükenmiş Huia kuşunun tüyü, dünya genelinde satılan en pahalı tüy oldu

21 Mayıs 2024 14:34

17

YENİ ZELANDA'DA 46 BİN DOLARA HUİA KUŞU TÜYÜ SATILDI

27

Auckland'da bulunan Webb Müzayede Evi'nin düzenlediği mezatta sunulan Huia tüyü 46 bin 521 dolara alıcı buldu. Kuşun kuyruk bölgesinden kopmuş kahverengi tüye, ışık altında bakıldığı zaman mavi-yeşil metalik parlaklıklar görülüyor.

37

Yaklaşık 9 gram ağırlığındaki tüyün gramı 5 bin 169 Yeni Zelanda dolarına denk geliyor. Tüy, ülkede gramı 127 dolar olan altından 40 kat daha değerli.

47

Müzayede evinin dekoratif sanatlarından sorumlu olan görevlisi Leah Morris, "Doğal tarihin, ekosistemimizin kırılganlığını ve faunamıza sahip çıkmamızı vurgulayan bu nadir parçasına böylesine büyük bir ilgi gösterilmesi bizi çok memnun etti" ifadeleri ile gösterilen ilgiden menun olduklarını belirtti.

57

Tüyün kökeni ve satan/alan kişilerin kimlikleri müzayede evi tarafından gizli tutuluyor. Tüy, Yeni Zelanda Kültür ve Miras Bakanlığı tarafından otantik hazine olarak kayıt altına aldığı için ülke dışına çıkartılamıyor.

67

Tüy, Kral 5. George sayesinde popülerlik kazanmıştı. Kralın 1901 yılında Yeni Zelanda'ya gerçekleştirdiği ziyarette, tüyün bulunduğu bir şapka takması ile görüntülenmesi tüyün tanınmasında etkili oldu.

77

Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen başka bir müzayedede 466 bin Yeni Zelanda dolarına doldurulmuş 2 adet Huia kuşu alıcı bulmuştu. Kamuda büyük tartışmalara neden olan satış sonrasında, hükümete kuşların geri getirilmesi için çağrılar yapılmış fakat Kültür ve Miras Bakanı Carmel Sepuloni bu çağrıları reddetmişti.